„BikiniBar“, „Darwin“ i „BarRektum“ nazivi su gigantskih skulptura holandskog umetnika Joep Van Lieshouta, odnedavno izloženih na otvorenom prostoru u bečkom muzejskom kvartu. Ogroman otvor debelog creva, ženski trup obučen u bikini i veliki spermatozoid, osim spolja mogu se razgledati i iznutra, te poslužiti kao prostor u kome ćete popiti piće ili odigrati partiju pikada.

Iako su ove skulpture brzo zaradile epitet šokantnih, njihov autor smatra da one nisu ništa više šokirajuće od onoga što školarci uče na časovima biologije, te u tom smislu, mogu biti i korisne, jer imaju svoju edukativnu funkciju budući da se deca uz pomoć njih lakše mogu upoznati sa anatomijom. U tekstu koji prati izložbu, navodi se da ona na istraživački i humorističan način tematizuje pitanje korisnosti i estetike skulptura na javnim mestima. Tako na primer BarRectum je u isto vreme i skulptura i bar, oblikovan po sistemu digestivnog trakta – to jest, ugostiteljski objekat, koji počinje jezikom nastavlja se u stomaku, proteže kroz tanko i debelo crevo i konačno u predimenzioniranom delu, koji po redosledu stvari pripada anusu, pretvara u odaju koja može da primi najveći broj posetilaca. S druge strane, umetnička tvorevina „BikiniBar“, u vidu ženskog torzoa u bikiniju, preinačena je unutra u prijatan ambijent zamišljen kao okupljalište starije populacije.

Misterija unutrašnjosti ljudskog tela tema je koja u svakom pogledu zaokuplja Lieshouta. U jednom od svojih intervjua on objašnjava kako se uvek pitao zbog čega određeni organi imaju oblik koji imaju, i šta na to utiče, evolucija ili neki drugi faktori. Iako njegovo delo levitira na razmeđi savremene umetnosti, arhitekture i dizajna Lieshout voli da naglasi da je on pre svega umetnik koji stvara ekspresivne skulpture s nekim korisnim svojstvom. Jastuci, čaše, flaša pića, lampa sasvim su prirodni rekviziti udobnosti na koje u purpurnim šupljinima „organa“ može da naiđe, a uz to i koristi, posetilac njegovih dela. Skulpture Joep Van Lieshouta u Beču, izložene su kao deo „Out Site“ projekta, a prethodno mogla je da ih vidi i publika u Montrealu, Bazelu i Jokohami. U prestonici Austrije ovi eksponati moći da se obiđu do 2. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari