Oliver Frljić najbolji reditelj 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu 1Foto promo/Zagrebačko kazalište mladih

Predstava „Braća Karamazovi“ – diptih „Sve srećne porodice nalik su jedna na drugu“ i „Svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način“, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, reditelju Oliveru Frljiću donela je Zlatni lovorov vijenac za najbolju režiju na upravo završenom, 62. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu.

Kako je obrazložio žiri, prvim delom, kojim je i otvoren ovogodišnji MESS, Frljić je doneo na scenu okosnicu romana Dostojevskog – narativ o trojici braće (i četvrtom, nepriznatom), njihovom ocu i međusobnoj zapletenosti u porodične afere prepune zločina, nesreće, krvoprolića…

Drugi deo „Karamazovih“ obuhvata često zanemarivanu narativnu liniju o porodici Snegirevih, a zanimljivo je da se Frljić ovom predstavom posle devet godina vratio u hrvatski teatar (poslednji put režirao je u Hrvatskoj 2013, Šekspirovog „Hamleta“, upravo u ZeKaEmu).

Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u celini osvojila je „Ana Karenjina“ u režiji Mirka Radonjića, koprodukcija Dramskog studija “Prazan prostor” i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Svoju inscenaciju kultnog romana Radonjić je postavio iz tri dela – „Priroda zaljubljivanja“, „Priroda vremena“ i „Priroda ludila“, i ona predstavlja potragu za načinima da se pročita Tolstojev klasik, i da se sa njim uđe u dijalog, koji će biti platforma za promišljanje izvođača i publike o tome kako voleti u ova luda vremena, saopštio je žiri.

Za ulogu u „Karenjini“, Aleksandru Gavraniću pripao je Zlatni lovorov vjenac za najboljeg glumca, a za likove u ovoj predstavi Pavle Prelević i Sanja Vujisić osvojili su nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg mladog glumca/glumicu.

Pobednička predstava reditelja Mirka Radonjića trijumfovala je i na osnovu glasova žirija medijskih pokrovitelja – dnevnik “Oslobođenje” dodelio joj je Zlatnu masku za najbolju predstavu, a Radio Sarajevo – Sound of MESS nagradu za muziku i zvuk.

Na 62. MESS u kategoriji najboljih glumačkih ostvarenja trijumfovali su i Tatjana Šojić, sa ulogom u predstavi “Ljubičasto” Kamernog teatra 55 u Sarajevu, i Gorgos Kacis sa ulogom Julije u predstavi “Republika baklava”, koprodukciji Atinskog i Epidauros festivala, koji su takođe poneli Zlatni lovorov vijenac.

Specijalno priznanje žirija za dizajn svetla i scenografiju dobila je predstava “Amore”, koprodukcija Emilia Romagna Teatra i kompanije Pippo Delbono iz Italije.

Legendarnoj hrvatskoj glumici Milki Podrug Kokotović, prvakinji dubrovačkog Kazališta “Marin Držić”, svečano je uručen Zlatni lovorov vijenac za doprinos umetnosti teatra, najviše priznanje koje dodeljuje festival MESS.

U okviru glavnog programa jednog od najznačajnijih i najstarijih pozorišnih festivala u regionu, publika je imala priliku da vidi 14 predstava iz 12 zemlaja, a svoj glas za najbolju predstavu dala je mađarskom ostvarenju “Vojcek” u režiji Attile Vidnyánszky Jr, produkciji Nemzeti Színház Nonprofit Zrt.

Ovogodišnje izdanje MESS, koje je posle pandemije prvi put održano u izvornom obliku, svečano je zatvoreno preksinoć u Narodnom pozorištu ceremonijom dodele nagrada i premijerom regionalnog projekta “Što na podu spavaš”, po romanu Darka Cvijetića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

U ovoj koprodukciji GDK “Gavella” u Zagrebu, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Sarajevu, igraju Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović.

 

Kao presedan, zajedno sa sopstvenim likovima, u predstavi se pojavljuje i pisac Darko Cvijetić.

„Što na podu spavaš“, dramu o mladiću koji iz Prijedora odlazi u sarajevsku kasarnu „Viktor Bubanj“ na odsluženje vojnog roka u tadašnju Jugoslovensku narodnu armiju, upravo pred početak ratnih sukoba, sarajevska publika ispratila ke višeminutnim ovacijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari