Sedmočlana Komisija za nacionalne penzije, koja je radila u sastavu: predsednik Miodrag Radovanović Mrgud, violinista Jovan Kolundžija, arheolog mr Bojana Borić Brešković, filmski glumac Tihomir Stanić, kulturni radnik Živorad Ajdačić, pesnik i esejista Viktor Šećerovski, arhitekta, konzervator Zvonko Petković, na završnoj sednici utvrdila je konačan spisak od 50 kandidata za nacionalne penzije.

Spisak od 50 imena umetnika i kulturnih radnika, koji bi po oceni Komisije trebalo da primaju dodatak od 50.000 dinara na redovnu penziju, predat je ministru kulture Bratislavu Petkoviću.

Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu kulture, spisak kandidata koji su po proceni Komisije zavredili nacionalnu penziju biće predložen Vladi, a ona će doneti konačnu odluku. Kada će se to desiti, ne zna se, jer, kako kažu, ne postoji nikakav zakonski rok koji određuje u kom periodu ministar mora da preda spisak Vladi.

U Ministarstvu nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju nezvanična imena kandidata koja su procurela u javnost, uprkos izjavama članova Komisije da nijedno ime ne može da se objavi dok spisak ne bude predat Vladi.

Tako su se među kandidatima za nacionalno priznanje našli pisci: Miodrag Ilić, Dušan M. Petrović, Milovan Vitezović, Vito Marković, Marko Nedić, Vladimir Lutkov, Zorica Arsić Mandarić, Slobodan Pavićević, Milica Jeftimijević Lilić, Milena Jovović i Blagoje Baković. Od kandidata čije stvaralaštvo pripada likovnoj, primenjenoj, vizuelnoj umetnosti i arhitekturi na spisku su se našli: Nebojša Krstić, Branko Bojović, Ivanka Živković, Ivica Mlađenović, Branislav Makeš, Božidar Damjanovski, Coja Ratković Gavela, Nikola Vukosavljević, Svetozar Đorđević i Bratislav Ljubišić. Za scensko stvaralaštvo ovo priznanje za doprinos nacionalnoj kulturi dobili su: Predrag Miki Manojlović, Predrag Ejdus, Živomir Joković, Krunoslav Simić, Milan Lane Gutović, Dragan Tomić, Božidar Stošić, Dragoljub Čumić, Goran Sultanović i Ljiljana Dragutinović.

Nacionalnu penziju su, prema oceni Komisije, iz oblasti kinematografije i audiovizuelnog stvaralaštva zaslužili: Slobodan Šijan, Dejan Đurović, Dragoslav Lazić i Srboljub Božinović, iz umetničke fotografije Branko Belić, a iz naučnoistraživačke delatnosti u kulturi Nenad Ljubinković, Danica Tomković i Stanislav Živković. Iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, nacionalne penzije su dobili Vera Radosavljević, Nikola Kusovac i kulturni poslenik Spasoje Grdinić, a iz muzičkog stvaralaštva Slobodan Atanacković, Ivana Trišić, Vera Zloković,

Vojislav Borisavljević, Minja Subota, Fejat Sejdić i Predrag Živković Tozovac.

Na spisku se našla i glumica i pevačica Olivera Katarina koja je već nekoliko godina pokušava da dobije nacionalnu penziju.

– Ne znam da li sam dobila nacionalnu penziju. Nisam se raspitivala o tome. Pre mene su je dobili mnogi. Možda mi je sada daju, a možda neće. Ne znam. Ta penzija je za mnoge socijalna pomoć. Nije to neka suma. To je samo da se preživi – kaže za Danas Katarina.

Tačnost imena znaće se kada nakon odluke Vlade budu objavljena u Službenom glasniku.

Za dodelu priznanja umetnicima, odnosno stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina kandidovalo se 396 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi u deset oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari