omar ražihFoto: Paul Bourdrel / Beogradski festival igre

Omar Ražih i njegova trupa Maqamat, koja deluje u Bejrutu i Lionu, u Beograd donose predstave koje će biti uvod u 22. Beogradski festival igre.

Omar Ražih će tako beogradskoj publici u Bioskopu Balkan 7. i 8. marta 2025. predstaviti komad „Bejtna“, pozorišno ostvarenje koje spaja tradiciju, gastronomiju i igru.

Na sceni se, pored izobilja hrane koja se priprema, sastaju četiri koreografa i četiri muzičara iz Libana, Koreje, Palestine, Belgije i Togoa.

Dolazeći sa različitih kontinenata, iz različitih zemalja i kultura, oni nose različita umetnička iskustva, prošlost i ideje. Jedino što ih povezuje je njihova profesija.

Razgovaraju, smeju se, igraju, piju i jedu zajedno. Jednostavnost ovog susreta je polazna tačka za složenu koreografsku i konceptualnu strukturu izvođenja.

Omar Ražih donosi svetski pozorišni fenomen „Bejtna" u Beograd, na sceni tradicija, gastronomija i igra 1
Foto: Paul Bourdrel / Beogradski festival igre

„Bejtna“ je iskren poziv u nečiji dom; želja za zdravljem, srećom, zadovoljstvom, saosećanjem i prijateljstvom. To je zdravica umetničkom zanatu, baš koliko i osvrt na forme i situacije koje pripadaju prošlosti.

Već 9. marta, Omar Ražih će se predstaviti kao izvođač i autor solo komada “Igra nije za nas”, na istoj sceni. Svojevrsna autobiografija umetnika, čita se u jednom dahu.

“Znam da je bilo čudno što sam izabrao da se bavim igrom u zemlji koja je izlazila iz građanskog rata, razaranja, smrti i gubitaka. Međutim, igra je u to vreme bila najrevolucionarniji i najprovokativniji jezik. Sa njom sam uspevao da nadjačam tabue prošlosti i budućnosti; unutar i van grada u kome sam odrastao. Vremenom sam otkrio da ti tabui nisu samo u društvenom, već i u kulturnom životu. Igra je za nas, umetnike, ali igra pripada svakodnevnom životu, ulici, običnim ljudima u publici”… rekao je prilikom nedavne posete Beogradu Omar Ražih.

Priznat od strane kritike i publike, koreograf i igrač Omar Ražih, vodeća je figura savremene igre u Libanu i arapskom svetu. Osnovao je Makamat u Bejrutu 2002. godine, a u Lion se zajedno sa svojim igračima preselio 2018. godine.

Diplomirao je pozorišne studije na Univerzitetu Libana i magistrirao studije umetničke igre na britanskom Univerzitetu u Sariju.

Autor je više od dvadeset predstava koje dovode u pitanje percepciju jedinstva i singularnosti tela, tražeći izvanredno fizičko prisustvo kroz energične pokrete i snažan komentar na društvene i političke teme.

Omar Ražih donosi svetski pozorišni fenomen „Bejtna" u Beograd, na sceni tradicija, gastronomija i igra 2
Foto: Paul Bourdrel / Beogradski festival igrene

Proveo je više od 20 godina istražujući i usavršavajući svoj koreografski jezik, tako da njegov rad ostavlja snažan utisak.

Nastupao je sa svojom kompanijom u više od stotinu različitih gradova širom sveta, na velikim međunarodnim festivalima i mestima kao što su Festival Boljšoj teatra, Festival RomaEuropa, Festival u Edinburgu, Atinski festival…

Osnivač je Bejrutske međunarodne platforme za igru – BIPOD, jednog od najznačajnijih festivala u regionu. Izuzetan prostor izvođačkih umetnosti u srcu Bejruta – Citerne Beirut – osnovao je 2017. godine, sa ciljem neprekidne cirkulacije iskustava i kreacije.

Međutim, prostor je demontiran u avgustu 2019. godine, zbog ekonomskog i političkog kolapsa u zemlji. Ražih je odlikovan od strane francuskog ministra kulture titulom Viteza Ordena umetnosti i književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari