Tokom prvog međunarodnog filmskog festivala u Bazelu (Bildrausch Filmfest Basel) koji je, od 27. maja do 5. juna, organizovalo udruženje Le Bon Film, priređen je omaž našem poznatom reditelju Dušanu Makavejevu, jednom od najupečatljivijih predstavnika filmskog „crnog talasa“ u našoj filmskoj umetnosti. Makavejev je bio glavni gost festivala, koji je održan u bazelskom bioskopu Stadkino, u kome je junski program posvećen njegovom stvaralaštvu.


Osim omaža Makavejevu, festival je imao još tri programa a za devet dana prikazani su filmovi koji su privukli veliku pažnju na festivalima u Berlinu, Kanu, Veneciji i Roterdamu, koji sadrže dosledan vizuelni jezik, hrabrost i beskompromisnu narativnu strategiju, a koji nisu namenjeni za široku komercijalnu eksploataciju i zbog toga se retko mogu videti u švajcarskim bioskopima.

Makavejev se predstavio filmovima „WR- Misterije organizma“ (1971), „Nevinost bez zaštite“ (1968), „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967), „Manifesto“ (1988) i „Swet movies“ (1973), na koje je publika sjajno reagovala, a sala bioskopa je bila puna tokom svih projekcija. Posle prikazivanja filmova, gledaoci su razgovarali sa rediteljem, u čijem je društvu bila njegova supruga i saradnica Bojana Makavejev. Iako naredne godine navršava osam decenija života, reditelj je prisutne fascinirao energijom, vitalnošću, komunikativnošću i duhovitošću. Razgovore, tokom kojih je Makavejev bio izuzetno raspoložen za komunikaciju sa gledaocima, vodio je Jurij Meden, filmski kritičar iz Slovenije.

Svedočeći o anegdotama sa snimanja „Misterija organizma“, prvog jugoslovenskog filma koji je po gledanosti u bioskopima pretekao holivudske blokbastere, Makavejev je posebno opisivao teškoće tokom snimanja scene sa crnom mačkom na zadnjici gole Eve Ras, rekavši da je morao da promeni tri ili četiri mačke, da su ih namamljivali mlekom i kobasicama kako bi snimili antologijsku scenu, na koju je, kako je rekao, veoma ponosan. Njegovo svedočenje izazvalo je oduševljene u publici, koja ga je nagradila gromoglasnim aplauzom, a organizatori su, u nekoliko navrata, iskazivali oduševljenje što su uspeli da ugoste kultnog reditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari