Omaž Veljku Bulajiću uoči službenog početka 71. Pulskog filmskog festivala 1Foto: 71 Pula film festival

Uoči službenog početka 71. Pulskog filmskog festivala od 5. do 9. jula održaće se filmski program posvećen velikanu hrvatske kinematografije, reditelju Veljku Bulajiću, saopštili su organizatori festivala.

Omaž Veljku Bulajiću biće upriličen u bioskopu „Vali“, a ovaj program realizovan je zahvaljujući saradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Kinotekom.

Veljko Bulajić preminuo je u aprilu ove godine.

Režirao je 14 dugometražnih igranih filmova, dva dokumentarna – “Skopje ’63” (1964.) i “Titovi memoari” (1980.), kao i dve televizijske serije.

Njegov prvi dugometražni igrani film “Vlak bez voznog reda” (1959.) dobio je Zlatnu arenu za scenario i bio uvršćen u glavni program Filmskog festivala u Kanu.

Prikaz naseljavanja stanovnika iz Dalmatinske zagore u Vojvodinu nakon Drugog svetskog rata značajno je obeležen neorealizmom.

Godine 1986. Veljko Bulajić snima “Obećanu zemlju” u kojoj problematizuje politiku kolektivizacije, a politički parnjak tim filmovima čini “Uzavreli grad” (Velika zlatna arena) s analizom fenomena industrijalizacije, od njenih mana do vrlina.

Ipak, pravu domaću i svetsku slavu Veljko Bulajić je stekao svojim ratnim filmovima partizanske tematike: “Kozara” (1962.) – Velika zlatna arena i Zlatna medalja na festivalu u Moskvi – i posebno “Bitka na Neretvi” (1969.) – nominacija za nagradu Oskar u kategoriji stranoga filma – koji je i najskuplji jugoslavenski film ikada snimljen.

“Čovjek kojeg treba ubiti” (1979.) – Bronzana arena za režiju – fantastična je legenda o samoprozvanom crnogorskom caru Šćepanu Malom iz 18. veka i politički komentar na blokovsku podelu sveta i zagovaranje trećega, odnosno „nesvrstanoga puta“.

Dobitnik je državne Nagrade Vladimir Nazor za životno delo i nagrade Zlatni Oktavijan za životno delo Hrvatskoga društva filmskih kritičara, dok mu je 2015. objavljena monografija „Veljko Bulajić: Vlakom bez voznog reda u povijest filma“, podsećaju organizatori 71. Pula film festivala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari