Omiljeni lik iz TV serije vas dočekuje na železničkoj stanici u Litvaniji, u bade mantilu i gaćama 1foto: Profimedia

Ako vas nekada put, i to vozom, nanese u Viljnus, dočekaće vas džinovska statua omiljenog mafijaša Tonija Soprana, u njegovoj karakterstičnoj pozi, u bade mantilu i gaćama.

Litvanski umetnik Donatas Jankauskas je u okviru art programa „Neočekivani prostori“ u Viljnusu 2009.  stvorio ovu statuu, koja je prvobitno postavljena ispred Muzeja pozorišta, muzike i filma. Taj grad je te godine poneo titulu Evropske prestonice kulture.

U godinama otkako je stvorena, Jankauskasova kreacija je putovala širom Litvanije i činilo se da je stigla na svoje konačno odredište na železničkoj stanici u gradu gde je prvi put izgrađena. Sada glava porodice Sopranos iz istoimene HBO-ove kriminalne drame dočekuje putnike na glavnoj železničkoj stanici u Viljnusu. Statua visoka 15 stopa prikazuje Tonija Soprana koji nosi bokserice i majicu bez rukava, prekriven belim bade-mantilom. Inspiracija za odeću došla je iz scene u kojoj Toni uzima novine sa travnjaka ispred svog doma.

Nije slučajno što je baš Toni Soprano izabran kao lik. Naime, pored toga što je grad Viljnus bio prestonica kulture, 2009. godina je poznata za Litvance i kao godina najveće ekonomske krize, u kojoj su mnoge državne firme proglasile bankrot. Sa druge strane, godinama unazad muzej ispred kog se našla statua je decenijama unazad bila u vlasništvu jedne porodice, što je autora podsetilo na mafijaške porodice iz američke pop kulture.

Autor, litvanski vajar Donatas Jankauskas je vrsta umetnika koji u svom radu može bez napora da spoji teško kompatibilne slike, na primer, motive klasičnog simbolističkog slikarstva ranog 20. veka kao što je Čiurlionis ali i legendu litvanske košarke kao što je Marčuljonis. Svojim radovima, spajao je i likove iz „Planete majmuna“ ili japanskih Manga crtanih filmova. Kada se sve ovo složi u izložbeni prostor, prekriven starim ćilimima i okružen ostacima svemirskog broda ili crkve, kao što je to imao običaj da radi, projekti se pretvaraju u art instalacije koje dobijaju odjek širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari