Komedija „Lizistrata“ antičkog pisca Aristofana, koju je adaptirao i režirao Branko Popović, biće premijerno izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice.


To je prvi put za 65 godina postojanja tog teatra da se na njegovoj sceni igra jedno antičko delo. Posebnost užičke „Lizistrate“ je u tome što je ona prilagođena našim uslovima i „posrbljena“ novim prevodom, koji je objavljen 2002. godine, čiji je autor prof. dr Radmila Šalabalić.

U ambicioznom komadu, pripremanom četiri meseca sa pauzama, igraće kompletan ansambl užičkog pozorišta, a naslovna uloga poverena je Tanji Jovanović. Scenografiju je osmislila Marijana Zorzić Petrović, muziku je komponovao Miroslav Aranđelović Rasinski, kostime potpisuje Snežana Kovačević, a za scenski pokret bila je angažovana Nadan Kirko, italijanska glumica i plesačica.

U priči o ženama koje se služe svojim erotskim čarima i uskraćuju seksualne odnose muževima-ratnicima, kako bi ih privolele na mir u vreme Peloponeskog rata, dominira Lizistrata, čije ime u prevodu znači „ona koja zaustavlja vojsku“, a koju su teoretičari kasnije prepoznali kao prvu feministkinju u književnosti.

– Komad je naš komentar na sve ono što nam se danas dešava. U svom tekstu Aristofan osuđuje pre svega rat, a Lizistrata, ne samo da je prva feministkinja, već je i borac za ljudska prava uopšte“, navodi reditelj Branko Popović.

– Osim manipulisanja seksom i erotikom, komad osuđuje zloupotrebe demokratije, a Aristofan je, u svoje vreme, bio veoma moderan. Često je pisao pod pseudonimom, jer se i u ono vreme demokratije nije moglo baš sve reći, a pojedine rečenice zvuče kao da su napisane danas, a ne pre 2.500 godina. Odabrali smo taj komad, jer smo pronašli njegovu blisku vezu između današnjice i vremena kada je napisan“, objasnio je Popović.

Osim Tanje Jovanović, u komadu će nastupiti Dragana Vranjanac Ljubojević, Ivana Pavićević Lazić, Biljana Zdravković, Danica Ljubičić, Ana Bretšnajder, Bojana Zečević, Divna Marić, Biljana Prokić, Igor Borojević, Slobodan Ljubičić, Goran Šmakić, Vahidin Prelić, Momčilo Murić, Vladimir Kurćubić, Nemanja Jovanović, Svetislav Jelisavčić i Mileta Petrović.

Pravičnost

– Citirajući rečenicu Lizistrate – „Moja ideja stvarno jeste da kod kuće mirno sedim da mrava ne pogazim, ali ako me neko stalno izaziva onda je to isto kao da u osinje gnezdo dira“, Jovanovićeva objašnjava da bi u našem vremenu Lizistrata bila žena koja „ne deli svet na mušku i žensku stranu, koja je pravična i stvari koje nam se dešavaju naziva pravim imenom, ali kojoj su u prvom planu ljubav, porodica i mir“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari