One i Olimpijada: Putovanje puno prepreka, predrasuda i zabrana 1Foto : francuski institut

U susret Letnjim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. u Francuskom institutu u Beogradu otvorena je izložba One na Olimpijadi, koja prikazuje kako su se žene borile i izborile za učestvovanje na najvećem svetskom sportskom takmičenju.

Izložbu je otvorio Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji i tom prilikom rekao da ovom, inače dvojezičnom francusko – srpskom postavkom „slavimo sport slavimo Letnje Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu, na kojima će učestvovati preko pet hiljada sportista i isto toliko sportistkinja.

„ Žene i Olimpijske igre dugo su bile u kontradiktornim, pa čak i neprijateljskim odnosima. Na početku moderne renesanse Olimpijskih igara, krajem 19 veka, žene su bile isključene iz tog najvećeg sportskog takmičenja. Sportistkinjama su bile potrebne decenije da malo po malo steknu svoje pravo mesto u sportu uopšte, a posebno na Olimpijadi. Bilo je to putovanje puno prepreka, predrasuda i zabrana, ali na tom putu bilo je onih koje su uspevale da zablistaju neprikosnovenim sjajem, koji je obasjavao put odvažnim naslednicama“

Izložba govori o ovoj evoluciji ženskog sporta, kako sportskoj tako i društvenoj, ne izostavljajući ništa što je rečeno i urađeno, ne samo u ranim danima, već i u novije vreme.

Stoga, logično, pokušava da istakne što više žena koje su doprinele ovoj evoluciji. Od pionirskih liderki, kao što je Alis Milijat, osnivačica Svetskih igara za žene 1922. godine, do velikih francuskih i stranih sportistkinja kao što su: Kristin Karon, Mari-Žoze Perek, Lora Manauu ili nedavno Klarisa Agbegnenu ili Simon Bajls – izložba nam omogućava prikaz spektakularnog puta pređenog tokom perioda koji traje preko 130 godina.

Pjere je pozvao sve Beograđane i turiste koji vole sport, istoriju sporta, i raduju se predstojećoj Olimpijadi, da pogledaju ovu izuzetnu izložbu u izlozima Francuskog instituta u Beogradu, na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice.

Izložba je podeljena u šest segmenata :

*One nisu dobrodošle
*One uzimaju sudbinu u svoje ruke
*Zauvek prve
*One nameću svoje uslove
*One se suočavaju sa ograničenjima svoga tela
*One nas čekaju na Olimpijadi 2024

Dospeli smo do toga da će ove godine broj takmičarki biti izjednačen sa brojem takmičara. Dolaze iz 206 zemalja.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Nacionalnim muzejem sporta u Parizu.

Trajaće do 25. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari