Oni su sarađivali sa Bjork i Naomi Kembel, a sada stižu na Kaleidoskop kulture 1Foto: Darren Brade / Eyevine / Profimedia

 

Umetnik, pijanista, producent i misaoni lider u novim tehnologijama i medijima Endru Melkior i Endru Džouz, jedan od vodećih svetskih frizera i najpriznatijih učitelja, predstaviće svoj rad u Novom Sadu na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture.

Jedan je osnivač najpoznatijeg londonskog studija koji spaja vrhunsku umetnost sa modom, saradnik svetskih zvezda kao što su model Naomi Kembel, glumica Gvinet Paltrou i pevačica Dajana Ros i iza sebe ima i bestseler „Love Your Hair” koji je dostigao tiraž od čak milion primeraka. Drugi je na listi 50 kreativnih lidera renomirane platforme Creative Review, nekadašnji producent ser Džordža Martina i Dejvida Bouvija, inovator digitalnih umetnosti u oblastima proširene realnosti, mašinstva i robotike kao i tvorac sintetičkog DNK formata albuma grupe Massive Attack i producent prvog albuma virtuelne stvarnosti pevačice Bjork.

Ono što ih povezuje je to što dele isto ime ali i činjenica da će svoj rad da predstave u Novom Sadu na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture u okviru nedelje primenjene umetnosti 6. i 7. septembra.

Endru Melkior je umetnik, pijanista, producent i misaoni lider u novim tehnologijama i medijima. Sa karijerom koja se proteže preko dve decenije, savetovao je i sarađivao sa nekim od najinovativnijih umetnika i organizacija našeg vremena, pomažući u oblikovanju preseka kreativnosti i tehnologije na revolucionarne načine. Njegovo putovanje počelo je pre više od 25 godina kada je radio zajedno sa Dejvidom Bouvijem, omogućavajući umetniku da objavi svoje pesme u obliku melodija za mobilne telefone na pet miliona specijalnih Nokia telefona. Ovo pionirsko iskustvo pomeranja granica umetnosti kroz ranu mobilnu tehnologiju postavilo je osnovu za Endrjuovu inovativnu karijeru.

Endru Džouz danas se smatra jednim od vodećih svetskih frizera i najpriznatijih učitelja. Svoju izuzetnu reputaciju stekao je dugi niz godina u frizerskom poslu. Svoj sopstveni posao pokrenuo je između 1988. i 1990. godine i tada osvaja „Wella Vogue salon of the year”. Endru je kreirao izgled mnogih modela i poznatih ličnosti koji su 90-ih godina i zahvaljujući tome krunisan je kao frizer britanskog popa, što je privuklo mnoge tadašnji bendovi u njegov salon. Endru je šest puta bio nominovan za britanskog frizera godine.

Publika će njihove radove moći da vidi u okviru nedelje posvećene primenjenoj umetnosti na sedmom Kaleidoskopu kulture. U nedelji primenjene umetnosti, koja će trajati od 6. do 12. septembra, predstaviće se više od 90 umetnika kroz 10 izložbi, 10 umetničkih instalacija i sedam muzičkih programa, modne revije, performanse i radionice.

Sve do 5. oktobra, dokle traje ovogodišnji Kaleidoskop kulture, najveća svetska umetnička imena, velikani srpske kulture i mladi stvaraoci u usponu, tokom pet nedelja, prikazaće ono najbolje od pet vrsta umetnosti – izvođačke, vizuelne, primenjene, arhitekture i književnosti. Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan, piše nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari