Openhajmer"Openhajmer", foto: LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

 

Kristofer Nolan je u nedavnom intervjuu otkrio da nije napisao jednu od najšokantnijih rečenica u filmu „Openhajmer“, prenosi Index. Rečenica se pojavljuje u sceni u kojoj se Robert Openhajmer (Kilijan Marfi) sastaje s vladinim zvaničnicima i ministrom odbrane Henrijem Stimsonom (Džejms Remar) kako bi se dogovorili na koje japanske gradove da bace atomsku bombu.

Stimson u jednom trenutku kaže da bi trebalo da preskoče Kjoto jer je to važan kulturni centar Japana, ali i zato što  su on i njegova žena tamo išli na medeni mesec. Ova rečenica je u kontrastu s tonom razgovora koji se vodi i pokazuje kako su olako neki visokopozicionirani ljudi na čelu SAD u to vreme shvatali bacanje atomske bombe.

Nolan je rekao da je Remar sam smislio tu rečenicu nakon što je slavni reditelj ohrabrio glumce da detaljno istraže istorijsku ličnost koju će da glume u filmu. Remar je tako saznao da je Stimson posetio Kjoto sa svojom suprugom.

„Bio je jedan trenutak s Džejmsom Remarom… Kada mi je pričao o tome kako je saznao da su Stimson i njegova žena išli na medeni mesec u Kjoto. To je bio jedan od razloga zašto nije hteo da SAD baci bombu na Kjoto“, prisetio se Nolan u intervjuu za Njujork Tajms i dodao: „Planirao sam da precrta grad na spisku za bombardovanje zbog njegovog kulturološkog značaja, ali onda sam mu rekao da doda i to što je saznao. To je uzbudljiv momenat u sceni, jer niko ne zna kako da reaguje na njegovu izjavu.“

Poznati filmadžija je dalje rekao kako je svaki glumac imao domaći zadatak da nauči sve što može o svom liku kako bi mogao da improvizuje kad se javi potreba za tim. Scenario je uvek bio tu, ali ko je hteo, mogao je na osnovu naučenog da doda nešto svoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari