Opšte groblje u “Remontu”: Izraz generacijskog osećaja tuposti i dezorijentisanosti (FOTO) 1Foto: Galerija Remont Promo

Višemedijska izložba Udruženja mladih i napaljenih Opšte groblje umetnice Teodore Arsić i kustoskinje Vanje Ivanović biće predstavljena u galeriji Remont od 19 sati 20. maja do 31. maja.

Reč je izložbi nastaloj kao izraz generacijskog osećaja tuposti, dezorjentisanosti u moru informacija i teškoći definisanja sopstvenog položaja u mestu konstantne rekonstrukcije i gradnje.

Opšte groblje simulira Beograd, prenoseći iskustvo grada u galerijski prostor, predstavljajući njegovu tenzičnost i zbunjenost pravljenjem dnevnih tapeta od groblja informacija, navodi se u pozivu na ovaj događaj.

Kroz kombinaciju različitih medija, ova izložba kreira totalno iskustvo grada koje izjednačava prostor sa spoljnim okruženjem, kako na nivou zatečenog fizičkog tako i zatečenog emotivnog stanja.

 

Opšte groblje u “Remontu”: Izraz generacijskog osećaja tuposti i dezorijentisanosti (FOTO) 2
Foto: Aleksa Borković

Izložba nastoji da sagleda opštu sliku, ne vezujući se za stranu, već osluškujući ritam grada Beograda.

Pokušavajući da preispita i popuni rupe u generacijskom rascepu u vakuumu nabijenim tenzijom, ona iz perspektive mladih, kroz repeticiju, rutinu, svakodnevnicu i nametnute aktuelnosti otvara prostor preispitivanja dinamike nasleđenog i aktuelnog.

“Opšte groblje želi dobrodošlicu svima, rudarima, zidarima, tetkicama, piscima, novinarima, fudbalerima. Ovde su svi dobrodošli pod jednim uslovom: budite svoji i slobodni, poštujte sebe, napadajte lisice, štitite hlebove” poručuje Udruženje mladih i napaljenih

Udruženje mladih i napaljenih pokrenule su studentkinje Digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije Teodora Arsić i Vanja Ivanović, s ciljem buđenja amaterske kulture kroz sirovost i igru. Kombinujući koncept i teorijsko istraživanje s jedne i akciju i instikt s druge strane.

Opšte groblje u “Remontu”: Izraz generacijskog osećaja tuposti i dezorijentisanosti (FOTO) 3
Foto: Remont Promo

Udruženje gerilski reaguje na kontekst i trenutak preusmeravajući individualno na kolektivno delovanje kroz slobodno istraživanje svih medija, umetničkih i neumetničkih, saopšteno je iz „Remonta„.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari