Eshilova „Orestija“, u izvođenju Dojče teatra iz Berlina, trijumfovala je na 47. MESS u Sarajevu, na kojem je proglašena najboljom predstavom u celini, dok je njen reditelj Mihael Talhajmer nagrađen za režiju. Osim Zlatnog lovorovog venca za najbolju predstavu u celini i režiju, nagrađeni su i glumci u „Orestiji“ – Konstanca Beker za ulogu Klitemnestre i Stefan Konarske, koji je za ulogu Oresta dobio nagradu „Rejhan Demirdžić“ za najboljeg mladog glumca.

Eshilova „Orestija“, u izvođenju Dojče teatra iz Berlina, trijumfovala je na 47. MESS u Sarajevu, na kojem je proglašena najboljom predstavom u celini, dok je njen reditelj Mihael Talhajmer nagrađen za režiju. Osim Zlatnog lovorovog venca za najbolju predstavu u celini i režiju, nagrađeni su i glumci u „Orestiji“ – Konstanca Beker za ulogu Klitemnestre i Stefan Konarske, koji je za ulogu Oresta dobio nagradu „Rejhan Demirdžić“ za najboljeg mladog glumca. Zlatni lovorov venac za najbolje glumačko ostvarenje dodeljen je preksinoć, na zatvaranju 47. MESS, i Li DELONG za ulogu Žene, u predstavi „Žena sama“ pozorišta Gare St.Lazare Players iz Francuske, kao i ansamblu predstave „Andersenov san“ Odin teatra iz Danske, u režiji slavnog Eugenia Barbe.
Specijalno priznanje žirija dodeljeno je italijanskoj predstavi „Kraj igre“ u izvedbi i režiji Teatrina Điulare, za idejni koncept i moderan pristup klasici. Ta predstava, prema delu Semjuela Beketa, zamišljena je kao šahovska igra u kojoj glumci – igrači pomeraju šahovske figure – lutke. Nagrade MESS dodelio je žiri koji su činili Dragan Jovičić (predsednik), Jasna Diklić, Toni Pehar, Andrea Porčedu i Ignasio Garsija, a pored oficijelnih, dodeljene su i nagrada publike i priznanja medija. Publika je najvišu prosečnu ocenu (9.26) dala francuskoj predstavi „Žena sama“ u režiji Boba Mejera. Nagrada kritike Dnevnog avaza za najbolju predstavu (Avazov zmaj) dodeljena je Bitefovoj predstavi „Cirkus istorija“ u režiji Sonje Vukićević iz Srbije i izvođenju JDP, koje je nastupilo na MESS i predstavom „Skakavci“ Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača.
Nagrada „Hrabri novi svet“ magazina Dani dodeljena je italijanskom rediteljsko-producentskom dvojcu Teatrina Điulare, Đuliji Dalongaro i Enriku Deotiju i njihovoj predstavi „Kraj igre“, koja je nedavno gostovala i u JDP (Kraj partije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari