Organizacije Srbije, Hrvatske i Slovenije za zaštitu autorskih prava filmskih autora potpisale prvi dokument o zajedničkom nastupu i saradnji: Bitan pomak za ceo region 1Foto Radmila Radosavljević

Nova manifestacija Godišnje nagrade reditelja i Balkanski festival filmske režije, čiju je organizaciju podržala FERA – Federation of European Screen Directors, pored vrednovanja autorskih dela i dodele priznanja ustanovljena je kao regionalni projekat koji ima važnu misiju i cilj – da se profesiji reditelja vrati integritet, da se izbori za profesionalne uslove rada i promociju njihovog dela…, pa je na današnjoj konferenciji Organizacija za zaštitu autorskih prava predstavljena važna strategija .

Predstavnici tri kolektivne organizacije za zaštitu prava filmskih autora, iz Srbije, Hrvatske i Slovenije – direktor UFUS AFA Zaštite Stefan Gelineo, reditelj Danilo Šerbedžija, predsednik Društva Hrvatskih Filmskih Reditelja (DHFR), i reditelj i producent Klemen Dvornik, predsednik AIP – e, potpisali su značajan dokument, prvi ove vrste, o međusobnoj saradnji.

Kako je za Danas istakao Danilo Šerbedžija, ovo povezovanje umetnika, filmske umetnosti i industrije označava novo, optimističnije vreme:

– Jedan od prvih razloga za ovu saradnju je to što svi mi imamo istu bazu, iste zajedničke filmove, većina onoga što snimamo upravo su regionalne koprodukcije. Drugo, što se tiče kolektivnog, mi pregovaramo sa istim ljudima, kinooperaterima, multipleks kinima, sve su to vlasnici stranih kompanija, i nije normalno da mi u Hrvatskoj, recimo, pregovaramo za toliko i toliko novca, a naše kolege u Srbiji i Soveniji za manje ili više – kaže Šerbedžija.

Zato je potrebno da se udružimo, zajedno smo jači, radimo isti posao i borimo se istim problemima, istim ljudima i korporacijama, za ista prava. Kad ujednačimo zakone onda svi imamo ista prava da nastupimo pred onima koji na sve načine pokušavaju izbeći da plate naša autorska prava. U Hrvatskoj, recimo, a tako je i u čitavom regionu, ostvaruju puno veća autorska prava od filmskih autora, i to je problem naših zakona. Ja nemam ništa protiv muzičara, ali jedan Džiboni kao autor ima petnaest različitih prava, a ja kao filmski autor samo dva, i to je kršenje mog ustavnog prava – ističe Danilo Šerbedžija.

Klemen Dvornik kaže za naš list da se ništa nije dogodilo trenutno, ili sticajem okolnosti, i da ovaj dokument o saradnji ima značaj i za ostvarivanje autorskih prava filmskih umetnika i u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

– Prvo treba reći da je to rezultat dugogodišnjeg rada, prvo u našim domćim organizacijama u Sloveniji i Hrvatskoj, da smo došli do nekih rezultata da se autorska prava poštuju i da se isplaćuju materijalna prava za autore, a drugo je to da smo mi prepoznali da su ta suradnja i povezivanje u regionu jako bitna za sve nas – tako se izmjenjuju znanje, iskustvo, kontakti, snaga na uticanje na političke prilike i ograde, ali i da se prepozna važnost autora i kulture uopšte u ovom našem regionu.

Ako, recimo, upoređujemo autorska prava muzičara, a nijedan autor ne osporava prava drugim autorima, oni imaju jako dobar sustav, i mi želimo da u tom sustavu svi budemo jednaki pred zakonom. I ne samo mi, filmski autori, nego i literati, i likovni umjetnici i svi ostalo koji prave autorska umjetnička djela – smatra Klemen Dvornk.

Direktor naše UFUS AFA Zaštite Stefan Gelineo ističe da je ovaj dokument o zajedničkom nastupu hrvatskih, slvenačkih i srpskih umetnika za zaštitu svojih autorskih prava veliki pomak, s obzirom da u ovim našim zemljama postoje brojni problemi vezani ne samo za film već i za čitavu kulturu. Zajedno možemo da postignemo svoje ciljeve i ostvarimo svoja autorska prava kakva imaju filmski umetnici u Evropi.

Kao ključni problem kod nas, Gelineo ističe to što mi još uvek nemamo Zakon o autorskom pravu.

– Novi zakon koji je rađen prošle godine napravljen je bez prisustva i konsultacija sa filmskim autorima i predstavnicima filmskih organizacija i udruženja. Članovi organizacije UFUS AFA Zaštita uspeli su da zaustave njegovo donošenje, ali, kako nam je rečeno, on će se ipak naći na skupštinskj raspravi bez obzira na naše primedbe i ozbiljno neslaganje. Ako se bude usvojio to će biti najlošiji zakon u poslednjih dvadeset šet godina – ističe Stefan Gelineo.

Reditelj Darko Bajić, osnivač nove manifestacije Godišnje nagrade reditelja i ovog projekta, potpisivanje ugovora o saradnji srpske, hrvatske i slovenačke kolektivne organizacije za zaštitu prava filmskih autora smatra izuzetno važnim da bi zajedno mogli da nastupaju upravo kada su u pitanju prava filmskih autora u ovom našem regionu.

– Tom zajedničkom sinergijom možemo da pomognemo i organizaciji za autorska prava Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, da i oni uspešno dođu do rešenja – da filmski reditelji posle sto dvadeset godina dobiju pravo nadoknade za svoje autorsko delo – ističe Bajić.

Pored konferencije Organizacija za zaštitu autorskih prava, danas je u novosadskom „Hotelu Pupin“, gde se održava dvodnevna manifestacja Godišnje nagrade reditelja, organizivana serija panela Asocijacija reditelja Balkana, na kojima su učestvovali predstavnici udruženja iz balkanskog regiona.

Među moderatorima i učesnicima ovih razgovora bili su Srdan Golubović, Danilo Šerbedžija, Klemen Dvornik, Darko Bajić, Srđan Dragojević, Stefan Gelineo, Igor Ivanov Izi, Nikica Zdunić, Deian Caramazan, Csaba Bollok, Milan Škundrić, Ana Knežević, Nikola Vukčević, Siniša Cvetić, Mario Reljanović.

Projekat ove manifestacije, pored FERA – Federation of European Screen Directors, podržali su Sekretarijat za kulturu grada Novog Sada, Filmski centar Srbije, UFUS AFA Zaštita, kao i sva strukovna udruženja i asocijacije iz zemalja Balkana. Organizator i producent je kuća „Magična linija“ iz Beograda, a pored Darka Bajića osnivači su Darja Bajić i Uroš Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari