Festival monodrame i pantomime u Zemunu, 32. po redu, otvoriće 5. jula od 19 sati u Pozorištu lutaka „Pinokio“ glumica Branka Veselinović, koja ove godine obeležava 75 godina svog umetničkog rada, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u zemunskom restoranu „Skala“. U glavni, takmičarski program Festivala, selektori – Ivan Bekjarev za monodramu i Ivica Klemenc za pantomimu, uvrstili su osam monodrama i četiri pantomime iz zemlje i inostranstva – Velike Britanije, Japana, Slovenije, Rumunije, Poljske i Hrvatske.

Festival monodrame i pantomime u Zemunu, 32. po redu, otvoriće 5. jula od 19 sati u Pozorištu lutaka „Pinokio“ glumica Branka Veselinović, koja ove godine obeležava 75 godina svog umetničkog rada, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u zemunskom restoranu „Skala“. U glavni, takmičarski program Festivala, selektori – Ivan Bekjarev za monodramu i Ivica Klemenc za pantomimu, uvrstili su osam monodrama i četiri pantomime iz zemlje i inostranstva – Velike Britanije, Japana, Slovenije, Rumunije, Poljske i Hrvatske. Festival dodeljuje dve zvanične nagrade – Zlatnu kolajnu sa imenom Maje Dimitrijević za najbolju monodramu i Zlatnu kolajnu za pantomimu, a tu je i nagrada publike. O zvaničnim nagradama odlučuje žiri koji će ove godine raditi u sastavu, Miodrag Radovanović (predsednik), Vesna Stanković i Nebojša Dugalić.
U pratećem programu Festivala biće izvedeno pet predstava, otvorena izložba maski autora Radice Komazec, održana promocija knjige Milovana Zdravkovića Rečnik osnovnih pozorišnih pojmova, kao i tradicionalna simultanka na Zemunskom keju velemajstora Alise Marić sa učesnicima Festivala. Na zatvaranju Festivala, 8. jula, biće uručena nagrada i Borisu Isakoviću kao predstavniku novosadske akademije koja, kroz monodramu kao obavezni deo diplomskog rada, doprinosi razvoju ove teatarske forme.
Bekjarev je upravo zato u ovogodišnjoj selekciji istakao mlađe glumce koji krče sebi prostor, dodavši da je selekcija bila ‘nikad bogatija i nikad kvalitetnija’ s obzirom na ponudu, jer učesnici dolaze iz sedam, a van konkurencije ostalo je još 15 zemalja što potvrđuje ovaj festival i kao međunarodni. On je, kao direktor Festivala, dodao i da je večeri koncipirao tako da na programu bude jedna dramska, jedna zabavna i na kraju jedna predstava iz pratećeg programa. Ivica Klemenc rekao je da dve pantomime dolaze odavde – jedna u glavnom programu iz Niša i jedna u pratećem iz Bijeljine, a druge dve iz Rumunije i Japana i da je, zahvaljujući Direkciji Festivala koja je ovaj put na vreme obezbedila novac, on već pripremio polovinu programa za iduću godinu. Pokrovitelji Festivala su Skupština grada i Skupština Opštine Zemun.
Radomir Putnik juče je predstavio i dve knjige ove godine objavljene u okviru izdavačke delatnosti Festivala, zvanično pokrenute 2003. sa njim na čelu. U pitanju su knjige koje se, svaka sa svoje strane, bave pozorištem – knjiga Mirjane Ojdanić, koja je napisala nekoliko monodrama izvedenih i nagrađenih na Festivalu – „Sami sa publikom“, koja se, prema Putnikovim rečima, bavi pozorišnom praksom, i knjiga Alojza Ujesa – „Zemunska pozorja“, knjiga iz pozorišne istorije i teorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari