Sa izuzetno uspešnim skorom, „osam od deset“, film „Slumdog Millionaire“ bio je glavna zvezda 81. ceremonije dodele Oskara u Los Anđelesu. Priča o siročetu iz Mumbaja koje će na kvizu osvojiti milione i pronaći ljubav svog života, očekivano je dominirala, dok su daleko slabije prošli „Neobičan slučaj Bendžamina Batona“, koji je od 13 nominacija zabeležio tri zlatne statuete (u tehničkim kategorijama – scenografija, šminka i vizuelni efeketi) i „Mračni vitez“ sa skorom „dva od osam“. Ipak, za poslednju priču o Betmenu stigao je i, takođe, očekivani Oskar za sporednu mušku ulogu koja je, sasvim zasluženo, pripala preminulom Hitu Ledžeru.

Kad je već reč o glumcima, Šon Pen je nagrađen za lik ubijenog gej političara Harvija Milka, u biografskom ostvarenju „Milk“, što je za neke bilo iznenađenje pošto su očekivali da nagradu osvoji Miki Rurk, dok je najbolja glumica Kejt Vinslet, za dramu o holokaustu „Čitač“, čime je konačno prekinula seriju neuspešnih pokušaja da se domogne nagrade Akademije filmskih nauka i umetnosti. Dakle, zvezde večeri bili su ekipa okupljena oko filma „Slumdog Millionaire“, čijih je desetak članova izašlo na binu u trenutku kada je Oskara za najbolji film uručivao Stiven Spilberg. „Zajedno smo bili na ovom izuzetnom putovanju. Imali smo strast, veru, ako posedujete ove dve stvari onda, iskreno, sve je moguće“, rekao je producent filma Kristijan Kolson. Pored ove, film je obezbedio nagradu i Deniju Bojlu za režiju, Sajmonu Beufoju za adaptirani scenario, dok je indijski kompozitor A. R. Rahman dobio priznanje za najbolju pesmu i originalnu muziku. „Samo da poručim Mumbaiju, i svima koji su pomogli da realizujemoo ovaj film, ali i svima koji to niste, hvala vam mnogo“, rekao je reditelj Deni Bojl primajući svog Oskara.

S druge strane, Šon Pen je svoje obraćanje, posle osvojenog Oskara za najbolju mušku ulogu, iskoristio da poruči protivnicima istopolnih brakova (nedavno zabranjeni u Kaliforniji) da razmisle o svom stanovištu. „Mislim da je vreme da oni, koji su glasali za zabranu gej brakova, anticipiraju veliku sramotu koju će osećati i njihovi unuci ako nastave sa takvom podrškom. Morate da ponudite ista prava za sve“, rekao je Pen. Film „Milk“ je dobio i Oskara za originalni scenario (Dastin Lens Blek).

Kejt Vinslet (33) dobila je svog prvog Oskara posle pet neuspešnih nominacija, za rolu bivše nacističke stražarke iz logora smrti, koja započinje ljubavnu aferu sa tinejdžerom. Ona je priznala da je o zlatnoj statueti maštala odavno. „Lagala bih ako ne kažem da sam napisala verziju mog govora ranije. Mislim da sam imala osam godina kada sam stajala ispred ogledala u kupatilu, a ovo (mikrofon) je bila tuba šampona“, kazala je Vinsletova.

Posthumnog Oskara za Hita Ledžera uzeli su članovi njegove porodice. „Hit, oboje znamo da ono što si uradio na stvaranju Džokera jeste posebno. Voleli bismo da si ovde, ali sa ponosom primamo nagradu u ime tvoje predivne kćerke Matilde. Hvala ti“, rekla je Ledžerova sestra Kejt. Ovo je, inače, drugi posthumno dodeljeni Oskar. Prvog je dobio Piter Finč za glavnu mušku ulogu u „Mreži“ (1976), dva meseca pošto je preminuo. Ledžer je umro pre 13 meseci.

Španska zvezda, Penelope Kruz dobila je Oskara za sporednu ulogu u komediji Vudija Alena, „Viki Kristina Barselona“, što je prva zlatna statueta za jednu glumicu iz Španiije. „Da li se neko onesvestio ovde? Jer, mislim da ću ja biti prva“, rekla je oduševljena Kruzova kada je uzimala trofej. Nagradu za najbolji dokumentarac, bez iznenađenja, dobio je „Čovek na žici“ Džejmsa Marša o Filipu Petitu koji je 1974. prošetao između dve kule Svetskog trgovinskog centra. Očekivani trijumf zabeležio je i „Robot Voli“ u kategoriji animiranih ostvarenja. Još jedno veliko iznenađenje večeri, međutim, predstavljao je trijumf japanskog filma „Odlasci“, u kategoriji najboljeg ostvarenja na stranom jeziku, gde je za velikog favorita važio animirani „Ples sa Baširom“ iz Izraela, dobitnik mnogobrojnih međunarodnih nagrada.

Ovogodišnje izdanje ceremonije dodele Oskara bilo je daleko „živahnije“ i interesantnije od prošlogodišnjeg, koje je imalo rekordno nizak rejting gledanosti. Bilo je nekoliko inovacija – jedna od njih je da se umesto komičara za voditelja šou programu angažuje glumac i igrač Hju Džekmen (bio je već domaćin brodvejskih Toni nagrada), a sada ostaje da se vidi koliko je ova formula bila uspešna, što će se znati nakon saopštenja procena broja Amerikanaca koji su prenos gledali.

 

Spisak dobitnika 81. Oskara

Film: „Slumdog Millionaire“; Glumac: Šon Pen („Milk); Glumica: Kejt Vinslet („Čitač“); Sporedna muška uloga: Hit Ledžer („Mračni vitez“); Sporedna ženska uloga: Penelope Kruz („Viki Kristina Barselona“); Reditelj :Deni Bojl („Slumdog Millionaire“); Strani film: „Odlasci“ (Japan); Adaptirani scenario: Sajmon Bufoj („Slumdog Millionaire“); Originalni scenario: Dastin Lans Blek („Milk“); Animirani film: „Robot Voli“; Scenaografija: „Neobičan slučaj Bendžamina Batona“; Kinematografija: „Slumdog Millionaire“; Miks zvuka: „Slumdog Millionaire“; Montaža zvuka: „Mračni vitez“; Originalna muzika: „Slumdog Millionaire“ (kompozitor A. R. Rahman); Originalna pesma: „Jai Ho“ („Slumdog Millionaire“, A. R. Rahman i Gulcar); Kostimi: „The Duchess“; Dokumentarni film: „Čovek na žici“; Dokumentarni film (kratki): „Smile Pinki“; Montaža filma: „Slumdog Millionaire“; Šminka: „Neobičan slučaj Bendžamina Batona“; Animirani kratki film: „La Maison en Petits Cubes“; Igrani kratki film: „Spielzeugland (Toyland)“; Vizuelni efekti: „Neobičan slučaj Bendžamina Batona“; Ranije proglašene nagrade: „Džin Heršolt humanitarna nagrada“ (Oskar statueta): Džeri Luis i „Gordon I. Sojer nagrada“ (Oskar statueta): Ed Katmul, susonivač studija Piksar.

 

Oskar za humanitarni rad Džeriju Luisu

Poznati komičar Džeri Luis (82), koji je postigao veliki uspeh u humanitarnom radu (njegove TV akcije za borbu protiv distrofije održavaju se svake godine od 1966), dobio je počasnog Oskara – „Džin Heršolt“ humantiarnu nagradu. Njemu je nagradu uručio Edi Marfi, glumac koji je glumio u rimejku čuvenog „Otkačenog profesora“, jedne od zaštitih Luisovih uloga. „Celog svog života mislio sam da raditi dobre stvari za nekoga, ne znači da ćete dobiti priznanje za takav jedan čin. Makar, dosad. Ova nagrada duboko me je dirnula, i srce i dušu, zbog činjenice da dolazi od ove institucije, kao i zato što je mnogo onih kojima će koristiti“, rekao je Luis.

 

„Lažna“ Oskar lista sa dosta pogodaka

Internetom je, pre zvanične dodele nagrada, kružio spisak navodnih dobitnika Oskara, sa potpisom predsednika Akademije filmskih nauaka i umetnosti Sida Ganisa. Portparol Akademije, Lesli Anger izjavila je da je lista „kompletno izmišljena“. Sama lista, međutim, očigledno je, sastavljena je na osnovu favorita u odnosu na ranije osvajane nagrade, i na kraju se ispostavilo da je bila uspešna u „četiri od šest“ navedenih kategorija. Prema Internet spisku, Oskara za glavnu mušku ulogu „dobio“ je Miki Rurk (dobitnik je Šon Pen), za žensku Kejt Vinslet, a za sporedne Hit Ledžer i Ejmi Adams (dobitnica je Penelope Kruz). Za najbolji film proglašen je „Slumdog Millionaire“, a za režisera autor tog ostvarenja, Deni Bojl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari