Film „Argo“ Bena Afleka o spasavanju američkih talaca u Iranu 1979. godine proglašen je najboljim ostvarenjem na preksinoćnoj dodeli Oskara u Los Anđelesu, dok je nagradu za najbolju režiju poneo Ang Li za svoj prvi 3D film „Pijev život“. Nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu dobili su Danijel Dej Luisu za maestralnu glumu u istorijskoj drami „Linkoln“ i Dženifer Lorens za ulogu neurotične udovice u romantičnoj komediji „U dobru i u zlu“.


Na opšte iznenađenje, pri uručenju poslednje nagrade, za najbolji film, pored legendarnog glumca Džeka Nikolsona, koji je bio na bini, sa video-bima oglasila se i prva dama SAD Mišel Obama, koja je direktno u Beloj kući otvorila kovertu sa imenom najboljeg filma. Ovo je bio prvi put da neko od zvaničnika iz Bele kuće uruči Oskara.

Reditelj, producent i glumac „Arga“ Ben Aflek rekao je da mu se učinilo da halucinira kada je prva dama pročitala ime njegovog filma. „Činjenica da je to uradila prva dama je izvanredna čast. Sve je to tako kul“, rekao je on novinarima iza scene. Inače, „Argo“ je tek treći film u istoriji ove nagrade koji je osvojio ovo priznanje a da njegov reditelj nije čak ni bio nominovan za najbolju režiju. Pored ove, „Argo“ je osvojio i nagrade u kategoriji adaptiranog scenarija i montaže.

Najveće iznenađenje na 85. dodeli nagrada Američke filmske akademije, bila je nagrada za najbolju režiju. Iako je glavni favorit bio Stiven Spilberg za „Linkolna“, priznanje je poneo Ang Li za film „Pijev život“. Liju je ovo drugi Oskar u karijeri u ovoj kategoriji, a zanimljivo je da je i prethodni put njegovo ostvarenje („Planina Broukbek“) ostalo bez nagrade za najbolji film.

Danijel Dej Luis ušao je u istoriju Oskara pošto je postao prvi glumac koji je dobio tri Oskara za glavnu mušku ulogu. Dženifer Lorens, koja je Oskara dobila za najbolju žensku ulogu, u oštroj konkurenciji je pobedila Džesiku Častejn i Emanuel Rivu i uspela je da se saplete o haljinu kada je dolazila po svoju zlatnu statuu.

Među glumački nagradama, priznanje za najbolje sporedne uloge dobili su En Hatavej za film „Jadnici“ i Kristof Volc, koji je Oskara dobio za ulogu u filmu Kventina Tarantina „Đangova osveta“. To je Volcov drugi Oskar, a i prvi je takođe dobio zahvaljujući Tarantinu („Prokletnici“). Ovaj slavni autor je dobio Oskara za najbolji originalni scenario.

Austrijski film „Ljubav“ Mihaela Hanekea proglašen je za najbolji film sa van engleskog govornog područja. Diznijev crtani film „Paperman“ dobio je nagradu za najbolji animirani kratki film, a „Hrabra Merida“, Piksarov film o žestokoj škotskoj princezi, dobio je Oskara u kategoriji najboljeg animiranog filma. Ove godine se dogodilo da u jednoj kategoriji ne može da se odluči pobednik, pa su Oskara za najbolju obradu zvuka podelili Bondov „Skyfall“ i film o hvatanju Bin Ladena „00:30 Tajna operacija“.

Žaklin Duran je dobila Oskara za najbolju kostimografiju u filmu „Ana Karenjina“. Reditelj Malik Benžilul osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac sa filmom „U potrazi za Šugar menom“ koji je prikazan nedavno na beogradskom festivalu „Sedam veličanstvenih“.

Dobitnici Oskara birani su tajnim glasanjem 5.800 članova američke Akademije za film i nauku.

Dodelu Oskara obeležila muzika

Višesatnu ceremoniju ove godine obeležila je i muzika. Poseban omaž priređen je u čast ponovnog uzleta mjuzikla, pa su tako na sceni nastupili Ketrin Zita Džons, ekipa filma „Jadnici“, Dženifer Hadson. Na dodeli Oskara nastupila je i britanska zvezda Adel koja je otpevala nagrađenu numeru „Skyfall“ iz novog nastavka o Bondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari