Oskarovac Aleksander Pejn gost Festivala nezavisnog američkog filma 13. septembra 1Foto: Lična arhiva/ Aleksandar Pejn

Ovogodišnji, četvrti po redu Festival nezavisnog američkog filma, pod sloganom „Od nezavisnog filma do Oskara“, biće održan od 13. do 16. septembra u Domu omladine Beograda.

Specijalni gost Festivala biće dvostruki oskarovac, jedan od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i „finalni rez“ svojih filmova; autora koji je radio sa Džekom Nikolsonom, Džordžom Klunijem, Metom Dejmonom, Riz Viderspun, Lorom Dern, Bertom Rejnoldsom, Tipi Hedren.

Ikona nezavisnog filma i autor „Stranputica“, „Nebraske“, Potomaka“ i „Sve o Šmitu“ Aleksander Pejn, primiće nagradu „Indie Icon Award“ za životno delo i razgovarati sa radoznalom beogradskom publikom o svom putu od nezavisnog filma do Oskara, u subotu 15. septembra. Potom će uslediti projekcija jednog filma iz „nezavisne“ faze opusa ovog autora.

Američki nezavisni film nas svake godine iznenađuje svojim tematskim bogatstvom i željom da se shvati današnji svet u procesu promena. Ovogodišnje izdanje festivala ne beži od teških tema i društvenog angažmana, te nastavlja da traži odgovore na izazove života u paralenom svetu novih tehnologija i društvenih mreža. Za Grand Prix festivala IndieBelgrade 2018. takmičiće se 6 premijernih filmova najsvežije produkcije američkog nezavisnog filma, prikazani na ovogodišnjoj Veneciji, zatim na Sandensu, Tribeki, Karlovim Varima, a među njima i pobednik Festivala Sandens 2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari