Iako su festivali poput Kana ili Sandensa već ponudili neke od filmova koji će se naći u trci za Oskara početkom sledeće godine, prava poplava kandidata počeće da se odvija narednih dana u Torontu. Filmski festival, koji počinje sutra premijerom filma kanadskog reditelja Žan-Marka Valea „Demolition“, u kojem igraju DŽejk DŽilenhal i Naomi Vots, poslednjih godina se ustoličio kao jedinstveno mesto na kojem se prvi put mogu videti pre svega američki, ali i kanadski i britanski filmovi, koji će se par meseci kasnije naći u konkurenciji za nagrade Akademije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Neki od njih, ako je verovati ranijem iskustvu, zlatnu statuetu će i osvojiti.

Pored ostvarenja „Demolition“, koje prati život uspešnog bankara posle smrti supruge, među filmovima koji pretenduju na neku od nagrada su i: „Marsovac“ Ridlija Skota, koga već nazivaju novom „Gravitacijom“, budući da Met Dejmon igra astronauta, koji nakon nepredviđenih okolnosti biva ostavljen na Marsu da se bori za sopstveni život i povratak na Zemlju, zatim „Program“ Stivena Frirsa sa Benom Fosterom i Dastinom Hofmanom, o usponima i padovima čuvenog bicikliste Lensa Armstronga, kao i „Stonvol“ u režiji Rolanda Emeriha o protestima za prava gej osoba 1960-ih u NJujorku. Biće tu i povratnik, posle pet godina pauze, Majkl Mur sa novim dokumentarcem „Where to Invade Next“, kojim se kontroverzni reditelj vraća svojoj omiljenoj temi – Vladi SAD i njihovoj ratnoj mašineriji.

Pored „Stonvola“, o LGBT pravima govoriće i „Freeheld“, u kojem DŽulijan Mur igra policajku koja otkriva da boluje od raka, te odlučuje da se pobrine da njena partnerka (Elen Pejdž) zakonito nasledi svu njenu imovinu. Zanimljivo je da je i film „I dalje Alis“, za koji je Murova ove godine nagrađena Oskarom, imao svoju premijeru u Torontu, a isto važi i za „Teoriju svega“, koja je priznanje donela Ediju Redmejnu. Ovaj mladi glumac će se u Torontu naći sa ostvarenjem „Danska devojka“, u kojem igra Lili Elbe, jednu od prvih poznatih transseksualki.

Kao što su i ranijih godina svoj pohod na Oskara britanski filmovi, poput „Kraljevog govora“ ili „Milionera iz blata“, počinjali iz Toronta, tako će ovaj put svoju sreću potražiti „Legenda“, u kojem Tom Hardi igra blizance gangstere Redžija i Ronija Kreja, dva najozloglašenija kriminalca u britanskoj istoriji, kao i „Čovek koji je znao beskonačnost“, gde DŽeremi Ajrons glumi matematičkog genija. Britanske zvezde naći će se u i filmovima „The Dressmaker“ o ženi u potrazi za osvetom u malom gradu u Australiji, u kojem glavnu ulogu igra Kejt Vinslet, nemački triler „Colonia“ sa Emom Votson, kao i u Netfilx produkciji „Zveri bez nacije“ sa Idrisom Elbom kao komandantom dece vojnika u neimenovoj afričkoj zemlji.

Budući da će u Torontu biti prikazano više stotina filmova, neki od njih su svoj festivalski život već započeli na drugim manifestacijama. Venecija je tako „preotela“ svetske premijere nekih od ostvarenja, poput pomenute „Danske devojke“ i „Zveri bez nacije“. Ipak, promocija koju će dobiti u ovom gradu poslužiće im da za njih čuje većina članova Američke akademije.

Zanimljivo je da će nova ostvarenja nekih od reditelja koja se uvek vezuju uz glavne favorite za Oskara svoje premijere imati u mesecima pred nama. Tako će sopstvenim putem ići „Mostovi špijuna“ Stivena Spilberga sa Tom Henksom u glavnoj ulozi, Tarantinov novi vestern „The Hateful Eight“, „Snouden“ Olivera Stouna…

Jubilarni 40. Festival biće održan do 20. septembra. U svojoj četiri decenije dugoj istoriji drastično je porastao od svog starta 1976. kada je oko 80 filmova prikazano u pet sala. Prošle godine na repertoaru 25 bioskopa je bilo 350 ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari