Teatar i opera Madlenianum ovog vikenda, po peti put, otvoriće svoja vrata i scenu Evropskim operskim danima. Reč je godišnjoj kulturnoj manifestaciji u okviru koje operske kuće širom Evrope pozivaju sve koji žele da bliže upoznaju, istraže operu i proniknu u operske tajne.


Ovogodišnja tematika Evropskih operskih dana, pod nazivom „Mlade uši“ namenjena je publici koja želi da upozna čari opere ili da nadogradi već postojeća znanja. U Madlenijanumu najavljuju da njihov dvodnevni program (7. i 8. maja) za Evropske operske dane pod sloganom „Oslušni… Slušaj… Opera!“ obuhvata „interesantne i neobične sadržaje za sve uzraste, od sedam do 77 godina“: radionice, koncerte, predstave, izložbe.

U subotu posetioci će moći da uživaju u kreativnoj radionici „Nacertaj operu“, interaktivnoj predstavi Kostina radionica Koste Bunuševca, likovnoj radionici dece sa Daunovim sindromom i Maloj slikarskoj trilogiji. Aleksandra Đurića. Za nedelju su planirane kreativne i likovne radionice, koncert dua Floral (Stana Krstajić, flauta i Milena Stanišić), dok će inspicijent Madlenianuma Vesna Ćurčić – Petrović upoznati posetioce s tajnama nastanka operske predstave. Oba dana uz pomoć Sandre Valjarević „Osluškivaće se muzika kroz priče iz života velikih kompozitora“. U završnici ovogodišnjih Evropskih operskih dana u nedelju uveče na Velikoj sceni Madlenianuma održaće se koncert mladih operskih umetnika ove kuće.

Evropski dani opere, koji slave operu kao umetničku formu održavaju se već pet godina poslednjeg vikenda uoči 9. maja – Dana Evrope, sa ciljem da pomognu operskoj umerenosti da se održi u glavnim kulturnim tokovima. Madlenianum je jedini član evropskog operskog udruženja Opera Evropa sa ovih prostora u kojem se 108 operskih kuća iz 25 evropskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari