Osmoro pisaca u najužem izboru za Međunarodnu nagradu za književnost "Aleksandar Tišma" 1Semezdin Mehmedinović, foto: FoNet/Promo

U najužem izboru za Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma“, koju svake druge godine dodeljuje istoimena fondacija, našlo se osam pisaca od 48 nominovanih, saopšteno je danas.

Kako je saopšteno iz Fondacije „Aleksandar Tišma“, u užem izboru za nagradu našli su se Sesil Vajsbrot, Slobodan Šnajder, Laslo Vegel, Sergej Žadan, Andžej Stasjuk, Tatjana Cibuleak, Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović.

„Nagrada će biti uručena laureatu 24. juna na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu u godini velikog jubileja u kojoj srpska i svetska književnost obeležavaju 100 godina od rođenja Aleksandra Tišme“, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 10.000 evra i diplome koju potpisuju predsednik Upravnog odbora fondacije i predsednik žirija.

Dosadašnji dobitnici Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ su Laslo Darvaši, 2019. godine i David Albahari 2022. godine.

Fondacija „Aleksandar Tišma“ osnovana je u avgustu 2016. godine a Međunarodna nagrada za književnost „Aleksandar Tišma“ se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika – nemačkom, engleskom i francuskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari