Osnovan Simfonijski orkestar u Požarevcu 1

Na manifestaciji “Ljubičevske konjičke igre”, koje se održavaju prvog vikenda u septembru, u okviru muzičkog programa nastupiće jugoslovenska rok grupa “Bijelo dugme”, tamburasški orkestri i solisti RTS-a, ali i Simfonijski orkestar “Gvardia”.

Reč je o orkestru koji je nedavno formiran u Požarevcu, koji je sada treći grad u Srbiji koji ima orkestar ovakvog tipa. Glavni inicijator njegovog osnivanja je profesorka violine u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” Teodora Dimitrijević. Iako ima samo 23 godine, ona je već završila master violine i pohađa četvrtu godinu operskog pevanja.

Na ideju da se osnuje simfonijski orkestar, Teodora je došla pre par meseci i onda tu svoju ideju iznela direktoru Muzičke škole Zoranu Mariću. Njemu se ova ideja dopala, kao i gradonačelniku Banetu Spasoviću i njegovim saradnicima i tako je počelo osnivanje Simfonijskog orkestra, pod nazivom “Gvardia”.

“U Požarevcu je 1830. godine osnovan prvi gardijski orkestar u tadašnjoj Srbiji, ali se kasnije ugasio, pa je ovo, na neki način, njegova reaktivacija i to pod istim nazivom”, kaže Teodora.

U “Gvardiji” će nastupati 50 muzičara, dirigent će biti Snežana Milovanović, profesor Muzičke škole, a aranžmane će raditi Ilija Rajković, profesor iste škole.

“Članovi orkestra biće učenici i profesori naše Muzičke škole, a njih desetak biće moje kolege iz Beograda. Orkestar će imati gudačku sekciju, duvače, bubanj, ritam sekciju, bas gitaru, klavir… Sada će raditi kao sekcija pri Centru za kulturu, a kasnije će možda prerasti u posebnu ustanovu”, rekla je Teodora.

M.VeljkovićKoncert “Gvardie” na LjKI grad će koštati oko 300.000 dinara, koliko iznose honorari za jedan broj članova orkestra i putni troškovi muzičara koji dolaze iz Beograda.

Operska arija

Na prvom nastupu pred Požarevljanima, orkestar će održati koncert u trajanju od 90 minuta, uz izvođenje 17 kompozicija klasične i filmske muzike. Teodora će otpevati dve kompozicije, od kojih je jedna poznata arija “Habanera” iz opere “Karmen” Žorža Bizea.

Simfonijski orkestar prerašće u ustanovu’]

Novoformirarina Simfonijski orketar u početku će raditi u sklopu požarevačkog Centra za kulturu, kaže gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović i dodaje: – Svu logistiku novoformiranom orkestru u početnom radu pružiće CZK”Požarevac”. Ideja je da nakon tog da orkestar bude struktuiran u ustanovu Simfonijski orkestar Požarevac, kao što je to urađeno sa Gradskim horom Barili, koji ove godine slavi 25 godina uspešnog postojanja – rekao je gradonačelnik Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari