Osvetljeni britkom verom 1Foto: Zaknic Vicencio

Kakva veličanstvena operska predstava, kakav samo veliki format Belinijeve „Norme“, koji pozlaćuje sve svoje učesnike i priziva zlatnu kišu dragulja da padne i pozlati i svoju publiku takođe! Ne znamo jednostavno odakle da počnemo, zagrcnuti istinskim oduševljenjem.

Jedna velika opera, nastala pre bezmalo dva veka, ali toliko sada pred nama živa, savremena, pa čak okrenuta prema budućnosti, svojom bezvremenom temom koja amalgamira politiku i ljubav, individualno i opšte, srce i mač, dužnost i skrhanu dušu. Potom jedan izuzetan ansambl umetnika ovde, koji zbilja i na svaki način združeni u jedno, pletu zajedno impresivnu priču svojim glasovima, kretnjama, instrumentima, strastvenim prikazivanjem emocija, koje kao da se sa svom svežinom i neoskvrnutim intenzitetima sručuju na vas pravo iz života. I potom, kao temelj vrhunske mudrosti umetničke prefinjenosti i zanata demonstriranih ovom prilikom, dolaze ovde ličnosti reditelja i scenografa Đankarla del Monaka (scenograf realizator Miraš Vuksanović), dirigenta Dejana Savića, mlade i fascinantne kostimografkinje Stele del Monako (kostimograf realizator Katarina Grčić Nikolić), dizajnera svetla Jakopa Pantanija (realizacija svetla Miodrag Milivojević), majstora maske Marka Dukića …

A na samoj sceni, opijeni u startu unikatnim platnom/zavesom na kojem su izmešani otisci krvavo crvenih i nedužno belih šaka ruku, mi u publici već se osećamo potpuno prizvanih čula, do samih tančina, onim izražajnim dahom uvodnog orkestra, koji svojim olujnim i dramatičnim stavom, ali punim svejedno bujnog pulsa života, uznosi nas tako do energičnog porinuća u radnju, čak sa svojevrsnim zvučnim oduševljenjem. I – sve je do kraja samo se rasplamsavalo u ovoj elegantnoj i do poslednjeg končića utegnutoj i istovremeno raskošno buktavoj produkciji. Uvodna scena u Svetoj šumi druida, sva u bronzi i uzvišenosti trenutka, sama po sebi ostavlja nas bez daha, a da čudima tu nije kraj, pobrinuće se i svaka naredna, sa tolikom pažnjom oblikovana i dozirana, da skoro niste iskusili tako zadivljujuće muzičke slike i tokove što ih među sobom nose. Ništa pretenciozno i preupadljivo naoko, a sve do sitnice rafinirano i ispunjeno suštinskim sadržajima bića. Jer, ovde u izvesnom smislu kao da i nema glavnih i sporednih. Sve je glavno, svaka ličnost na sceni podstaknuta je ka svojim vrhuncima sa poštovanjem, pažnjom, ljubavlju i divljenjem. Zato su svi i dali ono najbolje od sebe, osvetljeni ovom britkom verom, koju podržavaju i svedena no zato uzbudljiva i efikasna scenografija i na svoj način čulni, osetljiv i prekrasan kostim i besprekorno osmišljen dizajn svetla, u čijim se nišama iz časa u čas obznanjuju duševni nemiri junaka pred nama.

Ti junaci su, ili da najpre ipak kažemo junakinje – Sanja Kerkez kao moćna Norma, furioznog glasa i grandioznih metamorfoza, kako pevanja tako i telesnih izazova uloge. Scena u prvom činu sa odmotavanjem i zamotavanjem velova, kao i ona potresna završna, dok njen glas dominira, uznoseći čitavo svetilište – nezaboravne su po svemu! Da i ne govorimo o samom početku drugog čina! Dragana del Monako ovde je u, reklo bi se, svojoj životnoj roli Adalđize, sa tolikom snagom uverenja, da zadrhtite i pretrnete u recimo onim zajedničkim scenama sa Normom Kerkezove, u kojima su dve žene poput predivnih mesečarki, obe izgubljene u snoviđenjima svojih srdaca, ali i sa tolikim ubeđenjem jedne ženske solidarnosti, da ste najdublje tronuti. Muški prvaci u ovoj „Normi“ jesu Janko Sinadinović kao oličenje političke moći u liku Polionea, rimskog prokonzula u Galiji, čija neporeciva snaga skrha se do temelja na jedan delikatan način do kraja predstave, zbog nemogućnosti ostvarenja ljubavi. Tu je i uvek izvrsni Nenad Jakovljević kao dostojanstveni Orovezo, druidski prvosveštenik i Normin otac, a zatim i dvoje veoma ljupkih i zapamtljivih pevačkih pojava – Ljubica Vraneš kao Klotilda i Marko Živković kao Flavio. I još moćni Hor, sve to na besprekorno podmazanim točkovima Orkestra Narodnog pozorišta.

Nemamo drugih reči, sem da jedva čekamo da čujemo i alternativnu podelu. Nezaboravna premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari