beogradski dzez festivalfoto: beogradski dzez festival promo

Jubilarni 40. Beogradski džez festival svečano će biti otvoren koncertom Big Banda Radio-televizije Srbije i specijalnog gosta: međunarodno uvaženog dirigenta, pijaniste i aranžera Alana Brodbenta.

Program „From Newport to Belgrade“ (Od Njuporta do Beograda) zamišljen je kao velika proslava slavne istorije manifestacije, u duhu ovogodišnjeg slogana „Jazz Legacy“ (Džez nasleđe). Koncert je zakazan za 24. oktobar od 19 časova, u MTS dvorani.

Ulaznice za ovaj, i ranije najavljene koncerte 40. Beogradskog džez festivala koji će biti održani 24. i 28. oktobra u MTS dvorani, su u prodaji preko eFinity sistema i onlajn. Cene pojedinačnih ulaznica su 2.500, 3.500 i 4.500 dinara (u zavisnosti od mesta u sali) i važe za oba koncerta koja se održavaju iste večeri (od 19:00 i 21:00). U prodaji je i ograničen broj vaučera za komplete ulaznica (komplet važi za 10 koncerata u glavnom programu). Zamena vaučera za ulaznice počinje 1. oktobra 2024. godine, na svim eFinity prodajnim mestima.

Big Band RTS, naš najstariji orkestar – koji je prošle godine takođe slavio veliki jubilej, 75. godina postojanja – rekorder je po broju učešća na najstarijem srpskom džez festivalu. Ovo će im biti 18. nastup, među kojima je nekoliko bilo na otvaranju manifestacije. Njihovo prvo učešće bilo je 1975, u istoj dvorani, tadašnjem Domu sindikata, baš kao što je i ovogodišnji gost-dirigent Alan Brodbent jedini put u Beogradu nastupao na istom mestu 2010, sa sastavom Charlie Haden Quartet West.

Program je zamišljen kao sećanje na nekoliko velikana džeza koji su učestvovali na prvim izdanjima manifestacije. Čućemo originalne Brodbentove aranžmane kompozicija Majlsa Dejvisa, Telonijusa Monka i Čarlija Hejdena, kao i dela inspirisana Njuportom i nasleđem Dizija Gilespija. Na gala koncertu će biti još specijalnih gostiju, o čemu će javnost naknadno biti obaveštena.

Big Band RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u formaciji big benda. Osnovan 1948. godine, veoma brzo se afirmisao kao izvođački sastav sa odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković, Stjepko Gut.

Ansambl je nastupao sa najvećim svetskim imenima džez muzike, a takođe i zvezdama svetskog šou-biznisa. Iznedrio je plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu, kao što su Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev i Stjepko Gut. Kao značajan nosilac domaće džez scene, Big Band RTS je održao brojne koncerte u gradovima u Srbiji, a učestvovao je i na vodećim domaćim džez festivalima, kao i na mnogim poznatim svetskim festivalima. Dobitnik je „Sretenjskog ordena trećeg reda“, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima.

U diskografiji ansambla posebno se izdvajaju studijski albumi Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978, Muzika moje mladosti, Afro Balkanske skice, Vili Johans i Big Bend Radio Beograda, Big Bend Radio Beograda – 75 godina Radio Beograda, Karavan, Its time for Jazz, Sweet Love, Duško Gojković i Big Bend RTS Latin Haze, Balkan Soul, Big Bend RTS i Samjuel Blazer Aquarelle i Mimo od Budve, Big Bend RTS i Frančesko Santući New Seasons.
Big Band RTS danas je moderni orkestar, koji realizuje uspešne koncertne sezone, nastupajući sa najeminentnijim džez muzičarima današnjice iz zemlje i sveta.

Od obnavljanja Beogradskog džez festivala 2005, sa orkestrom su uvek na manifestaciji nastupali uvaženi gosti: Beni Golson (2006), Džon Fedis (2008), Duško Gojković i Piter King (2011), Bert Joris (2013), Kristof Lauer (2015), Bobi Šu (2018) i Omar Sosa (2022).

Alan Brodbent (Broadbent) rođen je u Oklendu (Novi Zeland) 1947. godine. Sa stipendijom magazina DownBeat studirao je na koledžu Berkli u Bostonu, odakle je direktno ušao u orkestar Vudija Hermana, kao pijanista i aranžer. Uporedo ostvaruje saradnju sa pevačicom Irenom Kral, a među brojnim umetnicima sa kojima je sarađivao tokom sedamdesetih i osamdesetih su i Nelson Ridl, Džoni Mendel, Bad Šank, Bob Brukmajer, Vorn Marš, Persi Fejt i Barbra Strejsend. Danas je često angažovan kao dirigent na orkestarskim koncertima i albumima Dajane Krol, a pisao je aranžmane i za albume Glena Freja i Pola Makartnija.

Snimio je više desetina albuma kao solo pijanista, lider malih sastava i orkestara, ili sajdmen. Od 1991, bio je pijanista, aranžer i dirigent orkestra Natali Kol. Ovaj angažman doneo mu je prvi Gremi za najbolji orkestarski aranžman za vokal 1997, za numeru „When I Fall In Love“ (drugi duo sa semplovanim vokalom njenog oca Neta). Od 1987. bio je član legendarnog sastava Charlie Haden Quartet West sa kojim je snimio devet albuma i prvi put nastupio na Beogradskom džez festivalu 2010. godine. Za aranžman numere „Lonely Town“, na kome je kvartetu gostovala pevačica Širli Horn, dobio je drugi Gremi 2000. godine. Nosilac je visokog novozelandskog Ordena za zasluge od 2007. godine.

Slavljeničko, 40. izdanje Beogradskog džez festivala biće održano od 24. do 28. oktobra 2024. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda. Najstarija srpska džez manifestacija i ove godine publici će ponuditi vrhunski umetnički program, u kojem će učestvovati najaktuelniji džez umetnici današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari