Otpočela peta Letnja operska škola u Ečki 1Foto: Vikipedija/Bojan Kojičić

U dvorcu „Kaštel“ u Ečki, nadomak Zrenjanina, počela je peta Letnja operska škola u organizaciji Muzičko operasko teatatrske organizacije iz Beograda.

Ovogodišnja Letnja operska škola se odvija pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope u sklopu projekta „Opera: Past,
Present, Perfect!“ što dovoljno govori o značaju ove vrste edukacije za razvoj operske umetnosti.

Program traje od 12. do 22. jula a organizatori su se potrudili da osmisle raznovrstan program za polaznike operske škole.

-Eminentni predavači koji učestvuju u našoj školi, svojim prisustvom i znanjem doprinose da Letnja operska škola pet godina zaredom, ulazi u rang sa evropskim i svetskim školama. Naši polaznici će i ove godine imati priliku da iz različitih uglova sagledaju profesiju i upoznaju umetnike i pedagoge svetskog renomea. Ovim projektom želimo da
pomognemo mladim pevačima da upotpune svoja znanja, nauče da umetničko pevanje zahteva intelektualno učešće, eksperimentisanje, traganje, širenje granica, osvešćivanje instrumenta, vladanje sobom, permanentno usavršavanje – kaže organizatorka Svetlana Milutinović.

Predavači Letnje operske škole su Violeta Pančetović Radaković, redovni profesor na FMU u Beogradu, Nataša Jović Trivić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu,Dušan Matejić, stručni saradnik na FDU u Beogradu, Dragan Stevović, direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, uz klavirsku saradnju vrhunskih pijanista i korepetitora​ Dragane Anđelić Bunjac, klavirskog saradnika opere i teatra Madlenianum i Marka Bogdanovića, klavirskog saradnika u MŠ „Stanković“, spoljnog saradnika na FMU u Beogradu i na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Završne konsultacije će održati prof.emeritus Radmila Bakočević. Gosti škole u Ečki biće Vesna Ginovska Ilkova, prvakinja Makedonske Opere i Baleta i profesor na Muzičkoj akademiji u Skoplju (Makedonija) i Igor Vlajnić , dirigent, muzički pedagog, magistar ekonomije (Rijeka, Hrvatska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari