Otvaraju se biblioteka i likovna galerija u Domu kulture u Kotlujevcu 1

U Domu kulture u Kotlujevcu naredne nedelje otvaranje biblikoteke i likovne galerije, a na Popovoj plaži „Veče sevdaha“.

U Ustanovi Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ održana je konferencija za medije na kojoj je njajviše reči bilo o uređenju i ponovnom otvaranju Doma kulture u Kotlujevcu. Vd direktor Ustanove Vladimir Đuričić podsetio je da je ovaj dom pre više godina renoviran sa velikim ambicijama, uz ulaganje mnogo para, ali da je nekoliko godina bio napušten i iseljen iz mnogo razloga.

Osnovni razlozi su ljudska sujeta i glupost da se velika investicija uništava nebrigom i dom je počeo da liči na ruinu.Počeo je da prokišnjava, instalacije su popucale, sve je bilo kao horor film. Korisnici su se iz njega razbežali,ostala je samo jedna žena iz mesne zajednice.Ključeve od doma imao je ko je hteo, niko ga nije održavao, struju niko nije plaćao“, naglasio je Đuričić.

Formiranjem Ustanove koja obuhvata nekadašnje pozorište, centar za kulturu i gitarijadu mi smo dobili u nadležnost da Dom koristimo i o njemu brinemo“, rekao je Đuričić i istakao da se već nekoliko meseci ubrzano radi na sređivanju doma i da će plodovi toga uskoro biti vidljivi.

Deo radnika Ustanove je već smešten tamo, a ono što je najvažnije je da će Dom ponovo postati žarište kulture u Zaječaru, samim tim i u Timočkoj Krajini.To je bio jedan od uslova za preuzimanje Doma u razgovorima koji su obavljeni sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem.

Da smo na dobrom putu govori ono što će se narednih dana dešavati.Kotlujevac , kao deo grada koji ima više stanovnika od Knjaževca,znatno više od Boljevca, skoro kao Negotin, zaslužuje da ima autonomne institucije kulture ili bar delove postojećih ustanova . Jedna od njih je bublioteka, koja će ponovo početi da radi.Kotlujevac će dobiti likovnu galeriju i klub kulture u divnom prostoru gde su bili šalteri. Tu će se održavati i brojni drugi programi, poput književnih.Sala u Kotlujevcu biće višenamenska.Tamo su već preseljene bioskopske projekcije niškog distributera , a od jeseni tamo će početi da radi gradski bioskop , istakao je Đuričić.

On očekuje da će u septembru biti završeno i grejanje Doma kulture, kao i klimatizacija sale, tako da će uslovi biti bolji nego u zgradi pozorišta.

U Domu kulture u Kotlujevcu u sredu 18.jula u 19:00 biće otvorena likovna galerija u kojoj će biti izloženi radovi izabrani iz Likovne kolionije Gamzigrad, koja postoji već 25 godina.I ove godine tradicionalna kolonija biće organizovana u Gamzigradskoj banji od 20.do 30.avgusta, zahvaljujući i pomoći Elektroprivrede Srbije.Učestvovaće 15 umetnika koje je odabrao selektor kolonije Mr Drago Simić iz Loznice i prvi put umetnici će imati obavezu da organizuju izložbu sa kolonije u mestima odakle dolaze.

Nakon otvaranja galerije, 18.jula u Domu kulture u Kotlujevcu biće promovisan i časopis „Razvitak“, sa čijim je izdavanjem bilo problema predhodnih godina, pa čak ni izdanje za 2015.godinu nije bilo završeno. Sada je odštampana strana koja nedostaje i izdanje će biti predstavljeno javnosti.

Direktor biblikoteke „Svetozar Marković“ Boban Đorđević je podsetio novinare da je ogranak biblioteke u Kotlujevcu otvoren 1972.godine i da je tokom decenija postojanja bio servis kulture za ljude i sa leve i sa desne obale Timoka, sve do pre 4 godine kada je prestao sa radom.

Zato je ponovno otvaranje ogranka zakazano za 16.jul za bibliotekare od izuzetnog značaja“, naglasio je Đorđević i pozvao građane iz ovog dela grada da se učlane u biblioteku. Radno vreme biće od 8:00-16:00 svakog radnog dana.Đorđević je zahvalio gradonačeniku Zaječara Bošku Ničiću na razumevanju značaja ponovnog otvaranja biblioteke u Kotlujevcu.

Vlasnik MG studija Branko Grujić govorio je o „Večeri sevdaha“, koncertu koji će 17.jula od 21:00 biti održan na Popovoj plaži, na njegovu inicijativu, a u organizaciji Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i MG studija.Nastupiće izvrsni pevači iz Timočke Krajine Boris Stanojević, Milan Kostadinović, Veljko Milovanović i Obren Nikolić. Ovaj koncert je tim značajniji što grad neće koštati ništa. U planu je organizovanje i besplatnog koncerta rok muzike.

Grujić je naglasio da već godinama živi u Americi i da želi da pomogne svom gradu, koji najviše voli.Planira organizovanje festivala kvalitetne narodne muzike, a mladim rok grupama tokom ovog leta nudi besplatno snimanje njihovih kompozicija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari