Otvaranje Legata Milana Vlajčića i promocija njegove knjige "Kavijar za sirotinju" u Kinoteci: Život posvećen kulturi 1foto Miroslav Dragojević

„Neće nam biti lakše, ali će nam se neke naše nevolje pokazati u drugačijem svetlu…“, zapisao je Milan Vlajčić (1939 – 2022) u pogovoru svoje poslednje knjige „Kavijar za sirotinju“.

Filmski i književni kritičar, publicista, novinar i beskompromisni javni intelektualac čije se ime u nizu decenija učvrstilo kao kulturna i moralna institucija na ovom prostoru, preminuo je 9. februara prošle godine, a u Jugoslovenskoj kinoteci, u četvrtak, 16. februara, u 19 časova, svečano će biti otvoren njegov Legat.

Ovaj događaj prati i promocija knjige „Kavijar za sirotinju“ (trinaeste po redu u njegovoj bogatoj zaostavštini), koju je objavio Gradac.

Program će se odvijati u Sali „Makavejev“, što ovom događaju daje posebnu simboliku – sve vreme će biti emitovana emisija iz kultnog TV serijala „Učesnik i svedok“ snimljenog 1987. godine, u kojoj Milan Vlajčić razgovara sa Dušanom Makavejevim.

Dvojica velikana, koji su svaki na svoj način obeležila ovdašnju filmsku umetnost, razgovoraju tokom šetnje po vrlom hladnom vremenu, a legendarni Mak u ovoj emisiji u jednom trenutku kaže Milanu: „A gde ćemo sad?“…

– Veče posvećeno Milanu Vlajčiću u Jugoslovenskoj kinoteci, otvaranje legata i predstavljanje knjige „Kavijar za sirotinju“, važan je događaj u kulturi grada. Ne samo iz razloga pukog podsećanja na novinara, kritičara i  neponovljivog intelektualca koji nas je napustio 9. februara prošle godine, koliko da se iznova uverimo, na primeru ove knjige, koliko je Milan bio i ostao svojevrsni svetionik naših kulturnih uvida u književnost i film – kaže za Danas Miroljub Stojanović, filmski kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije.

Naizmenično pišući o knjigama i filmovima u razdoblju mart 2020-februar 2022, kako navodi, Milan je s dosta razloga ovu knjigu nazvao „Kritički dnevnik“.

– U ovom svojevrsnom dnevniku čitanja i gledanja vidimo Milana u najboljem izdanju. Kao lucidnog analitičara, kritičara sa beskompromisnim stavom, čoveka zapanjujućih uvida u savremeno književno i filmsko stvaralštvo, arbitra estetičkih dometa najvišeg nivoa. Istovremeno, ono što u toj knjizi posebno pleni, Milan ide korak dalje: anticipira vrednosti i autore koji još nisu kanonizovani, krstari prostorima svetske kulture od Turske do Japana, otkriva, zagovara i zalaže se za jedan tip književnog i filmskog izražavanja koji većini kompetentnih profesionalaca ostaje nepoznat – ističe Stojanović, koji će večeras biti i moderator razgovora o knjizi „Kavijar za sirotinju“.

– Pri tom, Milan piše strastveno, ponekad, u najboljem smislu te reči, duboko emotivno, a ono što iznenađuje, a ne bi trebalo, je raspon referentnog polja koji pri tom pokriva. Ova knjiga i ovaj vid opserviranja je idealno mesto za demonstraciju njegovog eruditskog polja, njegovu nesputanu misao koja teži sintezi. Kada piše o filmu, Milan se bavi čitavim kontekstom, svim kreativnim aspektima timskog rada, od direktora fotografije do montažera. Pišući o knjigama, konkretne primere obogaćuje kontekstom, pravi paralele, komparira stilske i istorijske modele, navešćuje novo – naglašava jedan od naših takođe najuglednijih kritičara.

Ova knjiga, prema njegovim rečima, istinski je praznik za ljubitelje filma i književnosti.

– A jedno bez drugog ne ide, u njoj vidimo MIlana Vlajčića ne samo kao čoveka od ukusa, no i kao čoveka koji nije ostao da kaska za savremenošću, i kao nekoga ko vizionarski anticipira buduće Panteone – istiće Moroljub Stojanović.

U legatu koji će večeras svečano biti otvoren nalaze se sve knjige iz bogate biblioteke Milana Vlajčića koje se odnose na film, njegove fotografije sa najvećim stvaraocima filmske umetnosti koje je kao novinar, kritičar i uvaženi član međunarodnih žirija u dugom nizu godina upoznavao na prestižnim svetskim festivalima.

Tu je i veliki zlatni katalog, kada je Milan kao gost bio na dodeli Oskara, na kojem je ćirilicom dopisivao svoja zapažanja o događaju, ime reditelja Pitera Bogdanoviča i drugih holivudskih zvezda…

Naši filmofili imaće priliku da vide i jedan broj važnih filmskih časopisa, njegove rukopise i scenario za serijal „Učesnik i svedok“, katalog sa festivala San Sebastijan u Španiji i luksuzni završni bilten, u kojem je zapisano da je Milan izabran za najsimpatičnijeg kolegu…

– Pored izvrsnih razmišljanja i uvida o filmu kroz svoje mnogobrojne tekstove, Milan Vlajčić za sve buduće proučavaoce filma u nasleđe ostavlja i svoju filmološku biblioteku koja broji preko 700 naslova, obuhvatajući najrelevantnije teorijske knjige o sedmoj umetnosti napisane u proteklih pola veka u svetu i kod nas. Veliko nam je zadovoljstvo i čast što će jedan takav legat biti čuvan upravo ovde, u biblioteci Jugoslovenske kinoteke, gde će te knjige biti u dodiru sa ostalim važnim naslovima, stvarajući na taj način bogat izvor filmskog znanja – kaže za Danas Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Učesnik večerašnjeg programa je i reditelj Stefan Arsenijević, koji ističe da je Milan Vlajčić bio vanserijska, dragocena ličnost naše kulture.

– Čovek neverovatne erudicije i širokih interesovanja, dobrog ukusa i kritičkog mišljenja. Ova knjiga to najbolje pokazuje, knjiga u kojoj su naizmenično sabrani eseji o književnosti i filmu, sa izuzetnim referencama iz brojnih drugih oblasti. Meni je posebno fascinantno sa koliko duha i radoznalosti su ovi eseji pisani, sa koliko radosti. Vlajčić je ceo život posvetio kulturi, kao njen tumač i hroničar. Tek sa njegovim odlaskom osećamo koliko nam nedostaje, kolika je praznina nastala u našoj kulturi – kaže Arsenijević za Danas.

Prema rečima Duške Maksimović, novinarke, nekadašnje urednice kulturne rubrike u brojnim časopisima, Milanove supruge, knjiga „Kavijar za sirotinju“ nazvana je po naslovu eseja posvećenog knjizi „Jazz face“ Vojislava Pantića.

– Milan je obožavao džez i bluz, kao i klasičnu muziku, taj deo njegove zaostavštine, velika kolekcija gramofonskih ploča i diskova, uz njegovu biblioteku književnih naslova, knjiga iz teorije i istorije književnosti i književne kritike, i rukopisi posvećene književnosti, deo su njegovog Legata u Narodnoj biblioteci Srbije. Milanov omiljeni muzičar, onaj jedan iznad svih, bio je džez pijanista i kompozitor Čik Korija. Uz njegovu muziku Milan je ispraćen i na svoj poslednji put – kaže za Danas Duška Maksimović.

Pored Miroljuba Stojanovića, Jugoslava Pantelića i Stefana Arsenijevića, o delu Milana Vlajčića i njegom značaju za jugoslovensku i srpsku kulturu večeras će govoriti i Milena Đorđijević.

Kreativna snaga bez sentimentalnosti

„Kavijar za sirotinju“ je treća knjiga Milana Vlajčića koju je objavio Gradac (u okviru biblioteke Lađa), ali on, kako je izjavio Branko Kukić, nažalost, nije dočekao da je vidi.

Sa podnaslovom „Kritički dnevnik“, na 350 strana, ovu knjigu čine kritički tekstovi o filmovima i književnosti, koje je Milan ispisivao za dnevnu novinu Nova i portal Nova.rs od marta 2020. do poslednjeg dana – čak i 9. februara 2021. kad je iznenada preminuo, čitaoci su mogli da uživaju u njegovom tekstu posvećenom novoj knjizi „Uliks“ reditelja Puriše Đorđevića.

– Niko u našoj savremenoj kritici nije imao Vlajčićev filing da u jednom tekstu o knjizi ili filmu čitaocu prikaže tri osnovne stvari: da prepriča sadržaj, da taj sadržaj stavi u kontekst onoga što je bilo pre ili sada, i da delo o kome piše oceni po svom kriterijumu. U Vlajčićevim tekstovima nema sentimentalnosti. Kada je pisao o knjigama i filmovima, isticao je samo ono što ima kreativnu snagu. On je senzibilan onda kada je na strani svoga uverenja, objektivnosti i iskrenosti. Vlajčić je kreativni kritičar. Nađite danas nekog takvog! – izjavio je Branko Kukić u vreme objavljivanja ove knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari