Otvaranje Narodnog pozorišta u Subotici tek u septembru 2024. godine? 1Narodno pozorište Subotica, foto: Natalija Jakovljević/Danas

Od ukupnog iznosa budžeta Subotice za 2024. godinu koji iznosi više od 10 milijardi dinara, 1,7 milijardi usmereno je za završetak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta.

Od toga iznosa je oko milijardu dinara prebačeno sa viših nivoa vlasti, a oko 700 miliona dinara su preneta neutrošena sredstva, od čega je 300 miliona dinara obezbedio grad, a 400 miliona su povučena sredstva sa republičkog nivoa pre dve godine.

Zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, rekao je novinarima da je ovim sredstvima obezbeđen završetak najvećeg dela pozorišne zgrade i da u narednom periodu ostaje da se završi još koncertna dvorana.

„Lično mislim da treba dobrih nekoliko meseci da se to sve završi“, naveo je.

Na pitanje, zašto toliko košta pozorište, kazao je da se pozorište gradilo dugo godina, da su neki radovi koji su rađeni pre nekoliko godina morali ponovo da se preispitaju i da se na drugačiji način urade.

„Neke stvari u projektnoj dokumentaciji nisu na adekvatan način predviđene i moralo se to korigovati. Naš interes je da što pre vidimo predstave u subotičkom pozorištu i lično očekujem da će to biti, ako ne pre, od sledeće pozorišne sezone“, objasnio je Kern.

Šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS) Miroslav Milojević smatra da sredstva izdvojena za Narodno pozorište zvuče enormno.

„Ova cifra od 1,7 milijardi dinara (oko 15 miliona evra) ne znam ni na koji način da komentarišem. Do sada je upotrebljeno 28 miliona evra za izgradnju pozorišta. Nadamo se da će pozorište nakon 16 godina konačno biti završeno“, poručio je Milojević.

Smatra da je pozorište koje se nalazi u centru grada „džin koji se uopšte ne uklapa u arhitekturu Subotice“.

„Niko sada ne želi da preuzme osnivačka prava nad pozorištem, ni grad, ni pokrajina, ni republika. Izdržavanje tog objekta koštaće enormno i ne zna se odakle će se to pokrivati“, ocenio je Milojević.

Podsetio je da je njena izgradnja bila problematična od početka njenog rušenja do danas.

„Više hiljada Subotičana je 2007. godine potpisalo peticiju protiv rušenja pozorišta, ali je SVM tada bio za rušenje tog objekta. Imali su nameru da potpuno unište kulturno-istorijski centar Subotice i da se tu sagradi jedan betonski kvadratni monstrum“, rekao je Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari