Otvoren 11. LIFFE 1Šijanu nagrada za afirmaciju filmske umetnosti u svetu, foto: J. G.

U Narodnom pozorištu u Leskovcu večeras je otvoren jedanaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE.

Crvenim tepihom prošetali su poznati glumci i glumice, reditelji, producenti i filmski radnici, među kojima i Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Nataša Ninković, Mima Karadžić, reditelj Slobodan Šijan koji je dobio nagradu za afirmaciju filmske umetnosti “Živojin Žika Pavlović” , Marija Bergam i drugi.

Dobrodošlicu gostima i publici poželeli su direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Sve ono što ovi divni glumci i glumice, reditelji i ostali umetnici pokažu sa ovog platna, postaje i vaša, naša zajednička emocija. I to je bogatstvo koje svi odavde nosimo sa sobom. Bogatstvo je i što sam zahvaljujući ovom festivalu upoznao Leskovac i ljude koji ovde žive“, rekao je umetnički direktor festivala reditelj Darko Bajić.

Festival je svečano otvorio jedan od najpoznatijih srpskih glumaca Dragan Bjelogrlić, koji se poslednjih godina afirmisao i kao uspešan scenarista, reditelj i producent.

„Ja sam prvi put na vašem festivalu, osećam se veoma uzbuđeno i drago mi je da sam tu iz tri razloga: prvi je puna sala, drugi je publika koja je došla da vidi filmove i da bude na festivalu, i treći taj što mnogo ljudi večeras ne gleda utakmicu Crvene zvezde“, rekao je Bjelogrlić.

Nakon obraćanja usledila je projekcija filma „Južni vetar“ sa Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miodragom Radonjićem, Bogdanom Diklićem i Jovanom Stojiljković u glavnim ulogama.

Leskovači internacionalni festival filmske režije održava od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda petnaest dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega devet filmskih premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari