Otvoren 13. Španski metar: Berlangino filmsko putovanje Španijom 1

Projekcijom kultnog španskog filma „Dželat“, večeras je u Beogradu zvanično otvoren program „Berlanga puni 100“, prvi od tri filmska programa ovogodišnjeg Španskog metra.

U 2020. godini Institut Servantes pribegavao je različitim onlajn metodama kako bi špansku kinematografiju približio svojim korisnicima, ali već smo bili nestrpljivi da se vratimo u bioskopske sale, da obnovimo saradnju sa našim dragim partnerima u Beogradu i Novom Sadu i da ponovo pokažemo posvećenost publici Španskog metra, izjavio je na otvaranju festivala direktor Instituta Servantes u Beogradu Đozep Marija de Sagara Anhel.

Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolome Molina rekao je da je Luis Garsija Berlanga jedan od najpopularnijih filmskih stvaralaca u Španiji, ali njegova ličnost nije toliko dobro poznata van te zemlje, i dodao da su se zbog toga Ambasada Španije i Institut Servantes pridružili velikoj proslavi Berlanginog stotog rođendana, koja se organizuje širom sveta.

U u petak posetioce Kinoteke očekuju Berlangini filmovi „Raketa iz Kalabuća“ i „Junica“, dok će u subotu biti prikazana još dva ostvarenja ovog reditelja „Dobro došli, gospodine Maršal“ i „Siromah na večeri“.

Za zatvaranje ovog ciklusa, u nedelju je zakazana dodatna projekcija filma „Dželat“, kao i film „Nacionalna baština“.

Nakon programa „Berlanga puni 100“, publiku u Dvorani Kulturnog centra Beograd i Domu omladine Beograda očekuju od 26. do 30. maja još dva ciklusa – „Savremeni film“ i „Vetrovi Afrike. Treći koren“.

Nakon toga će odabrani filmovi biti prikazani od 3. do 6. juna u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru programa „Španski metar putuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari