Otvoren 19. Beogradski festival igre 1Foto: Promo

U Operi i teatru Madlenijanum večeras je svečano otvoren 19. Beogradski festival igre, koji se posle dve godine borbe sa iskušenjima pandemije virusa korona vraća u redovni prolećni termin. Sve je bilo, kako su mnogi u publici komentarisali, “kao nekad” – pre pandemije: crveni tepih, zvanice, gužva, fotoreporteri, ispunjena velika sala na zemunskom Muharu, koja je sa ovacijama ispratila gostovanje Alonzo King Lajns Baleta iz San Franciska.

Njihov dugo očekivani dolazak na BFI, zapravo je i prvi nastup ove prestižne američke trupe u ovom delu Evrope. Estetika, lepota i lakoća pokreta 11 igrača ove Baleta, koji su izveli dve koreografije Alonza Kinga iz 2019. – “Lični element” i “Azot” na muziku Džejsona Morana i Čarsa Lojda na sceni su potvrdili da Kingove umetničke vizije “menjaju način na koji se posmatra umetnilka igra”.

Ovodišnje izdanje BFI, u prisustvu ministra kulture i informisanja Srbije Maje Gojković i dela diplomatskog kora u Beogradu, zvanično je otvorio izraleski umetnik Jair Vardi, igrač, koreograf i direktor Centra za igru i pozorište Suzan Delal u Tel Avivu. Kao jedan do idejnih tvoraca BFI, Vardi je naglasio da je čak i u čudnim vremenima u kojima živimo posle dve godine strašnih iskustava sa pandemjoj i u senci započetnih ranih sukoba u Ukrajini igra za umetnike predstavlja nadu, vera i ubeđenost da će popraviti svet.

– Ovaj mart je složeniji od prethodnih. Virus korona se još nije povukao, a već se pojavio novi globalni košmar koji izaziva sumnje i u čijoj senci pokušavamo da se snađemo. Ne ne dostaju ni bravure lokanog mentaliteta kojima se pokuašva da omalovaži najznačani festval moderne igre u regionu – ukazala je Aja Jung, osnivač i direktor BFI, napominjući da je vrhunska igra razlog zbog kog je ovaj festival opstaje i traje uprkos svim iskušenja kroz koja je prošao u proteklih 19 godina.

Pod sloganom “Verujem u jednu igru” 19. BFI na umetničkim scenama u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu trajaće do 11. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari