Sarajevo Film FestivalFoto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Svetskom premijerom filma „Nakon leta“ u režiji Danisa Tanovića i podizanjem zavese najveće filmske smotre u regionu počeo je 30. Sarajevo Film Festival.

U Sarajevu je film prikazan na više lokacija – Narodnom pozorištu i letnjim bioskopima, a osim u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, prikazan je i u Mostaru i Tuzli.

Takođe, u Narodnom pozorištu se održava svečana ceremonija otvaranja SFF-a kojoj prisustvuju brojne zvanice.

Tom prilikom je dodeljeno i Počasno srce palestinskom reditelju Eliji Sulejmanu koje mu je uručio direktor SFF-a Jovan Marjanović, prenosi N1 BiH.


Počasno srce Sarajeva je Sulejmaniju, kao višestruko nagrađivanom autoru, uručeno u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dok će u okviru programa “Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Sulejman je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala 2019. godine, kada je u programu Open Air prikazan njegov film „To mora biti raj“ koji je osvojio posebno priznanje žirija iste godine u Kanu, bio je predsednik žirija Festivala 2016. godine i gost tri godine ranije.

“Srca nikad nema dovoljno. Trenutak u kojem se sada nalazimo, zahteva što više ovakvih trenutaka, da delimo srca i ljubav jedni s drugima”, poručio je Sulejman s pozornice.

“Nakon leta” komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva. Režirao je Danis Tanović, a na scenariju su pored njega radili Anja Matković i Nikola Kuprešanina. Film je nastao u koprodukciji sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Rumuniji.

Sarajevo film festival
foto: UNIQA Promo

Mlada Zagrepčanka, vanbračna ćerka bogatog ostrvljanina, dolazi na ostrvo gde započinje aferu s oženjenim britanskim piscem u krizi srednjih godina. Njihova morska avantura postaje zabranjena ljubav, potraga za identitetom, isprepletena s porodičnim vrednostima, tragikomičnom obnovom kuće i stadom krava koje su konzumirale opojne stvari.

Među njima su, između ostalih, bili Jovan Marjanović, direktor SFF-a sa suprugom Šejlom Kamerić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa suprugom Alenom Karićem, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit sa suprugom, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk sa suprugom, glumac Tarik Filipović sa suprugom Lejlom i sinom Armanom, glumac Emir Hadžihafizbegović sa suprugom, glumica Jasna Žalica sa suprugom rediteljem Pjerom Žalicom, reditelj Ademir Kenović sa suprugom i mnogi drugi. Veliku pažnju je privukla ekipa filma “Nakon leta” koju je režirao Danis Tanović, a koja večeras doživljava svetsku premijeru i istovremeno otvara SFF.

Glumci i brojne zvanice prošetali su crvenim tepihom pred početak SFF-a.

Publika ih je pozdravila gromoglasnim aplauzom, a s nestrpljenjem su iščekivali brojne poznate ličnosti koje su večeras prošetale ispred Narodnog pozorišta.


Pored brojnih regionalnih zvijezda, u Sarajevo su stigli i svetski velikani Meg Rajan, Džon Torturo, Aleksandar Pejn…

Inače Meg Rajan će ove godine dobiti Počasno srce Sarajeva za njen doprinos filmskoj umetnosti.

Holivudska zvezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Rajan će takođe predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine “Stigla vam je pošta“ u Letnjem bioskopu Coca-Cola. Poznata glumica pozdraviće publiku na istom mestu gde je ovaj film prikazan pre 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

Ove godine će biti težak izbor pred publikom budući da će biti više od 240 filmskih projekcija.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 30. SFF-a ukupno će se takmičiti 54 filma, a tri filma će biti prikazana van konkurencije.

Žiri Takmičarskog programa – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala čine reditelj i scenarista Pol Šreder (predsednik), glumac Sebastijan Kavaza, rediteljka, scenaristkinja i montažerka Una Gunjak, reditelj i scenarista Juho Kuosmanen te glumica i producentkinja Numi Rapas.


Žiri će imati čast dodeli nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – igrani film. Nagrade će biti uručene u petak, 23. avugusta na svečanosti ceremonije dodele nagrada.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorke Sarajevo Film Festivala, pogledao je 940 filmova: 190 dugometražnih igranih, 280 dokumentarnih i 470 kratkih i studentskih filmova.

Laureati će, osim omiljenog simbola, dobiti i novčane nagrade.

30. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta 2024. godine.

UNIQA je ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo Film Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari