Kako mirno spavati i filmovati u svetu strašnih ratova: Rade Šerbedžija dirljivim stihovima i porukom otvorio 37. Filmski festival Herceg Novi 1Foto: Promo 37. FFHN

Glamuroznim uvodom, crvenim tepihom kojim su skalinama od Trga Nikole Đurkovića do Kanli Kule prošli brojni filmski stvaraoci iz Crne Gore i regiona praćeni ovacijama publike – od Radeta Šerbedžije, ovogodišnjeg laureata Nagrade „Milan Žmukić“, Gorana Markovića, Pjera Žalice, Tanje Bošković, do Varje Đukić, Milana Marića, Dubravke Drakić, Branke Puić, Antonija Gabelića…, Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, sinoć je započeo svoje 37. izdanje.

Kroz ceremoniju na Kanli Kuli koja je završena uručenjem nagrade i premijerom filma „Pontonovo srce“ Senada Šahmanovića, u kojem Rade Šerbedžija igra jednu od glavnih uloga, prepuno gledalište duhovito je vodio glumački trio Milan Marić, Sanja Popović i Andrija Kuzmanović.

Kako mirno spavati i filmovati u svetu strašnih ratova: Rade Šerbedžija dirljivim stihovima i porukom otvorio 37. Filmski festival Herceg Novi 2
Foto Radmila Radosavljević

– Velika je čast držati u rukama nagradu koju su prije mene primili mnogi veliki umjetnici, a Milan Žmukić je bio sjajan čovjek i moj prijatelj, filmski producent, upravnik, osnivač mnogih festivala, jedan od direktora Ateljea 212, Festa, tako da sam zaista srećan. Dobre su nagrade, dobro je proslavljati dane kada je sve oko nas tako crno, pa makar malo da se smijemo i uživamo – rekao je Šerbedžija primajući priznanje za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umetnosti, i ovom festivalu.

– Kažu da sam snimio preko dvije stotine filmova, a ja se nadam da su neki od njih zaslužili ovu nagradu. Radio sam sa toliko svjetskih reditelja, od Stenlija Kjubrika do ne znam kojih sve imena, radio sa našim božanstvenim rediteljima, od Žike Pavlovića, Makavejeva, Bore Draškovića, do divnih reditelja moje generacije, a neki su večeras ovdje, Lordan Zafranović, Goran Marković, Rajko Grlić…i znate šta, moram da priznam da je za mene film ipak rediteljska umjetnost, i da sam bio jedan od srećnih glumaca – rekao je Šerbedžija.

Kako mirno spavati i filmovati u svetu strašnih ratova: Rade Šerbedžija dirljivim stihovima i porukom otvorio 37. Filmski festival Herceg Novi 3
foto promo 37. FFHN

Na kraju, proglašavajući 37. izdanje hercegnovskog festivala otvorenim, legendarni jugoslovenski glumac koji je ostvario holivudsku karijeru, dirljivim rečima i stihovima Branka Miljkovića podsetio je na stvarnost u kojoj se svet nalazi.

– Nekako, dok sve ovako mi živimo, držimo festivale, moram da kažem, ne mogu mirno spavati u svijetu u kojem se odvijaju strašni ratovi. Ovog časa, dok mi filmujemo, možda neko dijete u Gazi pogine. I mislim, kome uputiti našu poruku da ratovi prestanu – Bogu, Ujedinjenim nacijama, kome? Nikome! Zato, prije nego kažem da je festival otvoren, želim vam reći nekoliko stihova Branka Miljkovića iz pjesme „Pohvala svetu“:

„Ne napuštaj me svete, ne idi naivna lasto, ne povredite zemlju, ne dirajte vazduh, ne učinite nikakvo zlo vodi, pustite me da koračam prema sebi kao prema svome cilju. Pustite me da govorim vodi, da govorim zemlji i ptici koja živi od vazduha. Moj glas Moj glas ispružen ko živac. Ne napuštaj me svete, ne idi naivna lasto!“- govorio je Šerbedžija praćen burnim ovacijama.

Kako mirno spavati i filmovati u svetu strašnih ratova: Rade Šerbedžija dirljivim stihovima i porukom otvorio 37. Filmski festival Herceg Novi 4
Foto Radmila Radosavljević

Na sinoćnoj ceremoniji publici su se obratili i ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore Tamara Vujović, i predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, koji je podsetio da se u ovom gradu odvijao značajan deo kinematografske istorije našeg regiona.

Premijerna projekcije filma „Pontonovo srce“, kojom je na Kanli Kuli započeo ovogodišnji takmičarski program, takođe je ispraćena višeminutmim aplauzima i ovacijama, a publici su se poklonili, pored reditelja Senada Šahmanovića, scenariste Antonija Gabelića i Radeta Šerbedžije, i Marko Janketić koji igra glavnog junaka, Marija Labudović, Stevan Vuković, Omar Bajramspahić, Mišo Obradović, Pavle Popović, Jadranka Mamić, Aco Radulović.

Kako mirno spavati i filmovati u svetu strašnih ratova: Rade Šerbedžija dirljivim stihovima i porukom otvorio 37. Filmski festival Herceg Novi 5
Foto promo 37. FFHN

Aplauzima su ispraćeni je i direktori fotografije Andrija Raičević i Goran Tripunović, montažer Tomislav Pavlic, scenograf Ratko Odalović, kostimografkinja Vera Šoškić, Ivan Marović koji je komponovao muziku, kao i producent Miro Radošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari