67. Međunarodni sajam knjigaFoto: L.L./ATAImages

Šta bi bio život da nema reči. Ne bi ga bilo, a šta bi bilo od svih nas kad ne bi bilo priča. Ne bi bili ljudi nego nešto drugo. A šta bi bilo kad ne bi zapamtili naše priče. Ne bi postojali. Ovo je mesto gde žive pisci krilati i rogati, ti pisci se ovde pokazuju. Oni će napisati priče zbog kojih ćemo svi da opstanemo i da porastemo. Dođite pod čarobnu kupolu, čitajte knjige još ovaj šezdeset i sedmi i da bude i stoti – poručila je pesnikinja i dramska spisateljica Milena Marković, kandidat za člana Srpske akademije nauka i umetnosti, otvarajući 67. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

Ove godine zemlja počasni gost Sajma knjiga je Kuba, a u ime njene književne i umetničke delegacije govorio je pisac Migel Banet, nosilac nacionalne nagrade za književnost ove karibske države.

– Diplomatski i kulturni odnosi između naroda Srbije i Kube su istorijski i imaju veliki potencijal u kontekstu globalnog sela u šta se naš svet pretvorio. Upravo je taj prostor ušća naših književnih stvaranja primer rada kreativne razmene koji smo uvek zasnivali na uzajamnom poštovanju i solidarnoj saradnji… Društveno-kulturni odnosi između dve zemlje postaju sve prisniji potpisivanjem sporazuma o saradnji gde su favorizovane različite umetničke manifestacije, kao što su: pozorište, muzika, ples, bioskop, vizuelne umetnosti, biblioteke, muzeji i književnost. Činjenica da je grupa kubanskih pisaca i intelektualaca, predvođena pesnikom i ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom, ovde na 67. Međunarodnom sajmu knjiga, znak je uzajamne posvećenosti očuvanju i promovisanju kulturnih identiteta obe zemlje – poručio je Banet.

On je ukazao na vrhunske domete srpske srednjovekovne književnosti, kao i na imena savreme srpske literature koja su “bila književna referenca za Latinsku Ameriku”, od nobelovca Ive Andrića i akademika Meše Selimovća do Danila Kiša, Dobrice Ćosića i Gorana Petrovića. Benet nije izostavio ni političke veze između Kube i nekadašnje SFR Jugoslavije, koju su posetile sve najznačajnije ličnosti Kubaske revolucije, od Fidela Kastra i legendanog Ernesta Če Gevare do Raula Kastra i Estebana Lasoa Hernandesa.

67. Međunarodni sajam knjiga
Foto: L.L./ATAImages

Zvaničnom otvaranju 67. Beogradskog sajma knjiga, prisustvovalo je više članova Vlade Srbije, predstavnici Grada Beograda, diplomatskog kora, izdavača… Potom su ministri kulture Srbije i Kube Nikola Selaković i Alpid Alonso Grau ozvaničili i početak sajamskog životad kubanskog štanda na kome nije izostao ni muzički program uz umetnike zemlje počasnog gosta. Pre sajamskih otvaranja, dvojica ministara postisali su u Vladi Srbije Sporazum o saradnji u borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima. Nikola Selaković je izjavio da “dve države neguju i dele saradnju na polju kulture i savremenog stvaralaštva”, koja “datira još od Konvencije o saradnji na polju prosvete, nauke i kulture između Vlade FNRJ i Vlade Kube iz 1960. a kojoj sad treba udahnuti život savremenosti konkretnim projektima“.

Beograski sajam knjiga će već drugu godinu trajati devet dana i do 27. oktobra trebalo da pod sloganom „Reč je slobodna“, sa više od 830 izlagača iz 16 zemalja ispuni misiju i, kako je to Milena Marković pesnički rekla, posetioce „odvede dalje od ovog života“ na nakadašnjem čuvenom beogradskom savskom kupalištu “Kod šest topola”. Sajamske aktivnosti za posetioce i izlagače, uključjući i prve promocije, u subotu su počele više sati pre zvaničnog otvaranja u Hali 2 koja poslednjih godina okuplja sve manje izdavača, pisaca i čitalaca. Sajamske fanfare se sve više svode na obavezu za državne zvaničnike, diplomate, gostujuće strane izdavače i domaće većinom državne izdavačke kuće.

Beograđani, i ne samo oni, privikli su se na prošlogodišnje pomeranja počeka rada Sajma sa tradicionalne nedelje na subotu, tako da se odmah krenulo sa sajamskim gužvama vikendom. U Hali 1 najviše pažnje privukli su štandovi Čarobne knjige, Darkvuda i drugih strip izdavača, a pojavili su se i prvi posetioci sa koferima. Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, inače i redovni član Matice srpske i Udruženja književnika Srbije, iskoristio je dolazak na zvanično otvaranje Sajma knjiga da “overi” i sajamski štand Kancelarije za KiM, na kome se sa “pratnjom” slikao pre njegovog svečanog otvaranja najavljenog za danas.

Dobre vesti

Neposredno posle otvaranja 67. Beogradskog sajama knjiga ovdašnje agencije prenele su ohrabrujuće vesti sa Kube da se na ovo ostrvo vraća struja. Zbog kvara na glavnoj elektrani cela Kuba ostala je bez električne energije prošlog petka, a za sada se ne zna kada će struje biti ponovo u celoj zemlji.

Sličnosti i iste vrednosti

Posle potpisavanja Sporazuma o saradnji u borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, ministar Selaković izjavio je da između srpskog i kubanskog naroda postoje brojne sličnosti, između ostalog to da “spadaju u one narode koji na pritiske ne pognu glavu, već ih oni čine još hrabrijim i jačim“. Selaković je naglasio da su i srpski i kubanski narod „bili pod mnogim pritiscima u istoriji“, kao i da Srbija i Kuba dele iste vrednosti, budući da se bore za suverenitet i slobodu i za poštovanje međunarodnog javnog prava. Kubanski ministar Grau zahvalio se Srbiji na solidarnosti i na prilici da predstavi najbolje od svoje književnosti „iznedrene iz revolucije koju mnogi pokušavaju da ospore“. U Beograd su, prema njegovim rečima, došli „najveći živi kubanski pisci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari