Otvorena izložba "68. u Studentu" 1Foto: FoNet/Zoran Mrрa

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić otvorio je večeras izložbu „68. u Studentu“, na kojoj su izložene karakteristične stranice, tekstovi i naslovi iz izdanja „Studenta“ tokom studentskih protesta 1968. godine.

Kostić je istakao da mu je čast i zadovoljstvo da otvori izložbu, a zadovoljan je i zbog činjenice da SANU učestvuje u obeležavanju događaja iz 1968. godine.

Ta godina je bila značajna ne samo za vašu generaciju, to je pokušaj SANU da uz vašu pomoć objasni sve ono što je posle usledilo, to oslobađanje energije, gorkog ukusa slobode i subverzije prema vlasti, rekao je Kostić.

Što bi rekao jedan advokat iz Šapca – ne znaš kako je slatko raditi protiv vlasti, našalio se Kostić.

Kostić je rekao da su izložbu pripremali Branka Otašević, Milisav Savić, Đorđije Uskoković, Nikola Kostandinović, Jugoslav Vlahović, Mila Korugić, Jelica Stojančić, Adam Sofronijević i Radoslav Zelenović.

Nemojte mi zameriti, vi ste stariji od mene, ali kada sam vas video kako radite, učinilo mi se da ste ponovo mladi i bio sam ljubomoran. Čestitam vam 68, rekao je Kostić, koji je zvanice pozdravio rečima „drugarice i drugovi“.

List studenata Beogradskog univerziteta „Student“ neposredno svedoči o zbivanjima tokom demonstracija i štrajka, o suštini i o oblicima studenstkog bunta, ali pruža uvid i u širi društveno-politčki kontekst kojim je on bio uslovljen i izazvan.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU trajaće do 22. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari