Otvorena izložba slika Zorana Tairovića "Tarot, Velika Arkana" 1Tarot Zorana Tairovića Izvor: ULUS

U Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) večeras u Beogradu samostalna izložba akademskog slikara Zorana Tairovića TAROT, VELIKA ARKANA, koja će biti otvorena za posetioce do 28. marta.

Tairović je jedan od najznačajnijih evropskih romskih umetnika, pedagoga i aktivista, a bogatu karijeru je obeležilo i značajno likovno delo.

Ovaj ciklus slika se suočava sa pitanjima humanizma, sociologije i antropozofije, a “no što je iza slike” otvara prostor nužne revizije onoga što je pripisano korpusu nacionalnog umetničkog nasleđa, naveo je umetnik.

„Umetnost je put koji stoji pred nama, ali takav put koji smo mi već nekako prešli, inače se ne bismo znali kretati njime. ‘Velika arkana’ nije samo jedan put, nego se radi o mnoštvu puteva, vrlo maglovitih i zamračenih. Ovde se prelamaju neuralgične tačke dobra i zla“, smatra umetnik.

Eksplicitno se pojavljuje epoha koja svojom faktografijom postavlja pitanje krivice i suočavanje sa sopstvenom odgovornošću i odgovornošću  drugih koji su se u XX veku stekli kao svedoci, koji su se protivili nacistima zbog strašnog zločina koje su počinili, a Romi koji su ostali nemi u saopštavanju svoga stava postali su pripadnici “unutrašnje emigracije”: „Romsko pitanje je pitanje krivice koje niko nije postavio.

Izložba će trajati od 17. do 28. marta 2022. godine. Radno vreme Galerije ULUS je od ponedeljka do petka, od 12 do 19 časova, kao i subotom od 10 do 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari