Otvorena izložba "Zaostavština Olje Ivanjicki" 1Foto: printscreen (arhiva)

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvorila je danas izložbu „Zaostavština Olje Ivanjicki“, u Istorijskom muzeju Srbije, i istakla da „ova izložba dočarava duh i energiju“ poznate slikarke.

„Danas je važan dan zato što prvi put posle smrti naše poznate slikarke vidimo deo njenog umetničkog rada i zaostavštine nastale tokom decenija njenog rada i života“, istakla je Gojković. Ona je rekla da se ovom izložbom javnost upoznaje, ne samo sa njenim delom, idejama i mislima, već, pre svega, sa ogromnom energijom koju je nesebično davala svetu i kojom je nadahnjivala mnoge.

„Hrabra, originalna i prepoznatljiva, spremna da menja i uspostavlja nove umetničke standarde, ostavila je neizbrisiv trag u našem slikarstvu i umetnosti i postala poznata širom sveta“, rekla je Gojković. Navela je da o značaju slikarke Olje Ivanjicki svedoče brojne nagrade i priznanja. Gojković je istakla da je Olja Ivanjicki privlačila pažnju ne samo bogatim i snažnim slikarskim darom, već i mnogim drugim ostvarenjima koja nikoga nisu ostavljala ravnodušnim, a to su dela iz oblasti dizajna, arhitekture, vajarstva.

„Posebno su interesantne njene filozofske misli kojima se prepuštala sa istom strašću kao i slikarstvu“, ocenila je Gojković. Ona je navela da je ovo samo prvi korak ka danu kada će dela Olje Ivanjicki, koja su stajala rame uz rame sa svetskim trendovima i velikanima, biti uvek dostupna njenoj publici.

„Prvi korak ka ispunjenju njene poslednje želje da svakog dana, svaki Beograđanin, i onaj ko dođe u Beograd, može svojim očima da vidi kakvo je umetničko stvaralaštvo ostavila iza sebe Olja Ivanjicki, na koji je način živela, šta je volela i kako je svojim životom obeležila Beograd kojeg više nema“, rekla je Gojković.

Cilj izložbe je da promoviše život i delo Olje Ivanjicki, a zainteresovani mogu da vide njena umetnička dela, ali i lične predmete, njenu odeću, nakit.

"Toliko o kulturi"

U jednom trenutku, tokom izlaganja Gojković, nekolicina građana je počela da aplaudira, a neko od njih je uzvikunuo „dosta“, na šta je ona odgovrila:“Hvala poštovaocima umetnosti na izražavanju zadovoljstva što ćemo imati priliku da danas posle osam godina vidimo Oljinu zaostavštinu“. Posle drugog aplauza Gojković je rekla:“Toliko o kulturi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari