Otvorena retrospektivna izložba radova Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu 1Foto: Dušan Petković i Preventer

U prisustvu velikog broja ljudi, u Rimu je, u jednoj od najposećenijih institucija kulture, Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti, otvorena retrospektivna izložba radova Mire Brtke, pod nazivom – „Budućnost je iza nas“(Il Futuro è Dietro di Noi).

Izložbu je otvorila predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, nekadašnja ministarka za kulturu.

„Gradeći karijeru najvećim delom u Beogradu i Rimu, Mira Brtka je raznovrsnim umetničkim iskazima u sferama filma, likovne umetnosti i modnog dizajna spojila italijansku i srpsku kulturu. Kroz jedinstven preplet tradicije i aktuelnih tendencija ukazala je na nevažnost mesta delovanja i življenja, a istakla važnost kreativnosti koja ne poznaje jezičke i geografske barijere“, naglasila je Gojkovićeva i dodala da su sva dela koja je stvarala izazivala veliko interesovanje.

Ona je istakla da je ponosna na to što je nakon zapažene izložbe „Refleksijeˮ, priređene u Beogradu 2021, stvaralaštvo Mire Brtke dostupno i u glavnom gradu Italije, poručivši da će ova izložba još jednom potvrditi snažne veze srpske i italijanske kulture.

Zajedno sa Nacionalnom galerijom moderne i savremene umetnosti, izložbu organizuje Fondacija Mira Brtka iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Ministarstva kulture Republike Italije Pokrajinske Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, poslovnog konzorcijuma iz Novog Sada i AIK banke.

„Izložba otkriva odnos sa Večnim gradom balkanske umetnice, koja je održavala čvrstu vezu sa našom prestonicom, čak i posle 1970. godine, kada se vratila u Jugoslaviju. Na ovaj način izložba oživljava i istoriju Nacionalne galerije moderne i savremene umetnosti“, izjavila je na otvaranju direktorka Nacionalne galerije moderne i savremene umetnosti, Renata Kristina Macantini.

Otvorena retrospektivna izložba radova Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu 2
Foto: Dušan Petković i Preventer

Retrospektiva prikazuje raznovrstan i multimedijalni opus višedisciplinarne savremene umetnice i kulturne aktivistkinje, Mire Brtke, blizu 100 kapitalnih radova iz opusa umetnice, slike, skulpture, filmski rad i modni dizajn Mire Brtke. Izložba je postavljena na dva nivoa, na 1000 m2 izložbenog prostora u Nacionalnoj galeriji u Rimu.
Pored osnivača Fondacije Mira Brtka, među kustosima izložbe su i Ludovika Rosi Purini (Ludovica Rossi Purini) i Anđelo Bukareli (Angelo Bucarelli). Postavku izložbe kreirali su prof. Franko Purini i Miroslav Rodić.

„Mira je bila veliki svetionik za Srbiju, a ova je izložba jako važna jer nam pokazuje koliko je umetnost lepa i koliko je važna u životu svakog čoveka“, rekao je Andjelo Bukareli.

„Rim je najveći izazov za svakog istoričara umetnosti“ – rekao je Miroslav Rodić obraćajući se medijima i dodao “Ova izložba predstavlja pravi omaž umetničkoj sceni Rima šezdesetih godina prošlog veka i pokazuje koliko je Rim, kao Večni grad u kome su kulturološke naslage različitih civilizacija, uspevao da okupi umetnike iz celog sveta, a ono što lično smatram je da ste vi društveno odgovorni da javnosti prenesete lepotu i istinu“, zaključio je Rodić.

Otvorena retrospektivna izložba radova Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu 3
Miroslav Rodić, foto: Dušan Petković i Preventer

Izložba Mire Brtke „Budućnost je iza nas“ predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja za našu zemlju, jer otvara vrata jednog od najposećenijih izložbenih prostora savremene umetnosti u Rimu, našoj umetnici, sa kojom će se na taj način upoznati ceo svet. Izložba se otvara u mometnu kada Rim odaje počast umetnicama koje su u njemu stvarale, budući da je u Palazzo Esposizioni predstavljena izložba Karle Akardi, a u Galeriji Borgeze izložba Luiz Buržua

Izložba Mire Brtke u Rimu – „Budućnost je iza nas“ će trajati sve do 8. septembra 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari