Otvorene 25. Raške duhovne svečanosti 1Foto: Raške duhovne svečanosti

U sali Doma kulture koja je bila ispunjena do posljednjeg mesta, a bilo je i onih koji su morali i da stoje predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić otvorio je jubilarno 25. Izdanje Raških duhovnih svečanosti jedne od najozbiljnijih i najbolje profilisanih kulturnih manifestacija u zemlji.

– Veoma sam ponosan na to što sam večeras u ulozi predstavnika građana koji imaju ovakvu manifestaciju. U godini proglašenoj Godinom evropske kulturne baštine kada se širom Starog kontinenta različitim programima obeležava zajedničko kulturno nasleđe RDS proslavljaju važan jiubilej, 25.  godina postojanja. Svesni činjenice da živimo na prostoru gde je nastala prva srpska država, gde su podignuti neki od najznačajnijih manastirsa koji su danas deo jedinstvenog evropskog kulturnog nasleđa, svih ovih godina trudili smo se da kroz programe promovišemo našu tradiciju, kulturne i duhovne vrednosti koje su deo našeg identiteta.

Podjednku pažnju posvećivali smo i savremenon stvaralaštvu i novim tendencijama u kulturii, kazao jer Rakitić zahvalivši se kulturnim poslanicima i entuzijastima koji su 1993, iniciralii letenja kulturna dešavanja u Raški.

U skladu sa tradicijom saopšteno je i ime dobitnika priznanja Stefan Prvovenčani koje se dodeljuje za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi.

Ove godine je to propalo likovnom kritičaru reditelju i scenaristi Đorđu Kadijeviću. Priznanje će mu biti uručeno 19. avgusta na zatvaranju manifestacije.

Nadahnutom besedom publici se obratio i prvi dobitnik ovog priznanja kompozitor i akademik Svetislav Božić.

– Želim da Raške duhovne svečanosti traju i da u svemu hrle kao tronu vrlina koje su nam u Manet ostavili naši slavni preci, rekao je Božić.

Na kraju večeri publika je uživala u koncertu gitariste Miroslava Tadića, Radeta Šerbedžije i violinistkinje Ivey Holzvart.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari