Otvoreni 59. "Filmski susreti", ključevi niške tvrđave uručeni Danici Maksimović 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Pedesetdeveti „Filmski susreti“ – festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, svečano su otvoreni večeras na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi.

„Filmski susreti“ su po tradiciji otvoreni predajom ključeva Tvrđave koje je večeras gradonačelnik Dragoslav Pavlović uručio predsednici žirija, glumici Danici Maksimović.

Tradicionalno, tokom svečanog otvaranja festivala, uručena je nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume.

Trideseti dobitnici ove nagrade su Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević (1960-2023).

Lauševićevoj supruzi Aniti nagradu „Pavle Vuisić“ uručio je glumac Petar Benčina, a tu nagradu je Svetozaru Cvetkoviću uručio Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Nagrada „Pavle Vuisić“ dodeljuje se za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Preuzimajući ključeve Tvrđave, Danica Maksimović je kazala da će se tokom festivala „po 59. put odati počast glumcima, onima koji su život posvetili balansiranju na raskrsnici između vidljivog i nevidljivog, između stvarnosti i mašte“.

Tokom večeri ispred Gradske kuće u Nišu piređen je prijem za glumce od kojih su neki došli na motociklima niškog bajkerskog kluba.

„Filmski susreti“ će trajati do 30. avgusta, a u takmičarskoj konkurenciji je 12 filmova.

Zvanične nagrade „Filmskih susreta“ su Gran-pri Festivala „Naisa“ – za najbolje glumačko ostvarenje, nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu „Carica Teodora“, nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu „Car Konstantin“, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrada za najboljeg debitanta, nagrade za najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu..

O nagradama će odlučivati žiri u kojem su ove godine Danica Maksimović, Aleksandar Srećković – Kubura i Hristina Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari