Prve večeri Grada teatra – festivala koji nas je „učinio pametnijim, naše duše bogatijim, a naša sećanja lepšim“, kako je istakao reditelj Jagoš Marković koji je svečano otvorio ovogodišnju manifestaciju – protiču u znaku beogradskih umetnika. Dramski segment „Vrijeme danas“ obeležile su produkcije Ateljea 212, „Kosa“, u režiji Kokana Mladenovića, kojom je započeo 24. festival i „Čekaonica“, reditelja Borisa Liješevića.

Predstavljanje beogradskih umetnika na najdužem i jednom od najelitnijih letnjih festivala u regionu nastaviće se u ponedeljak, gostovanjem Pozorišta na Terazijama, koje u Budvu stiže sa mjuziklom „Cigani lete u nebo“, u režiji Vladimira Lazića. Predstava se na sceni Terase između crkava igra dve večeri, a onda stiže i NP iz Sombora. Produkcija s početka 90-ih, „Kate Kapuralica“, po tekstu Vlaha Stulija, u režiji Jagoša Markovića, koja je obeležila ne samo somborsko pozorište, nego je ušla i u antologiju srpskog teatra (mnogi je i danas smatraju najznačajnijim Markovićevim ostvarenjem), u obnovljenoj verziji igra se 22. i 23. jula.

NP iz Sombora predstaviće se ovog leta u Budvi i „Projekcijom“, u režiji Borisa Liješevića, a prva premijera ovogodišnjeg festivala zakazana je za 25. jul. Reč je o koprodukciji Grada teatra i Pozorišta na Terazijama, mjuziklu „Glorija“ Ranka Marinkovića, u režiji Ive Milošević. Glavne uloge igraju Ivan Bosiljčić, Ivana Knežević, Srđa Stojanović, Duško Radović… Druga festivalska koprodukcija, Šekspirov „Otelo“ u koreografiji Zorana Markovića i Maše Kolar, radi se s Bitef teatrom, a budvanska publika videće i dve produkcije JDP – „Švabicu“ i „Dragi tata“. Na Trgu pjesnika predstaviće se i pisci Nebojša Romčević, Zvonko Karanović, Božo Koprivica, beogradska kulturološkinja Divna Vukasnović… Omaž čuvenom budvanskom džezeru Mimu Mitroviću, koji je ostvario evropsku karijeru, dovodi ovog leta na Grad teatar i beogradske džezere, Duška Gojkovića, Stjepka Guta, Šuleta Jovanovića, Lazara Tošića. Mitrović je nastupao na svetskim scenama, sa svetskim muzičkim imenima, poslednji koncert imao je upravo u Beogradu, otvarajući prošlogodišnji Džez festival, a pre nekoliko meseci tragično je preminuo u Budvi. U znak sećanja na velikog umetnika, programe „Zvuci Budve, bal na vodi“ i „Balkan džez“ priređuju mu festival Grad teatar, njegov grad Budva, zajedno sa njegovim beogradskim prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari