Ovacije za Džona Malkoviča i Paklenu komediju na Feliks Romulijani 1Paklena komedija, Džon Malkovič Foto: FoNet/Art link

Izvođenjem muzičkog komada „Paklena komedija“ u okviru Zaječarskog kulturnog leta na Feliks Romulijani i ArtLink festivalu, holivudski glumac Džon Malkovič i orkestar Bečke akademije sa Vroclavskim baroknim orkestrom oduševili su publiku na antičkom nalazištu kod Zaječara.

k

Malkovič i muzičari su za svoj specifični pozorišni eksperiment nagrađeni u ponedeljak uveče ovacijama oko 1.000 posetilaca na prostoru na otvorenom unutar ostataka rimske carske palate iz 3. stoleća.

„Paklena komedija“ spojila je Malkovičevu scensku izražajnost u izgovaranju teksta inspirisanog iskustvom serijskog ubice i vrhunsku klasičnu muziku u izvedbi dva orkestra. Bahove, Betovenove, Hajdnove arije su na maestralan način dočaravali orkestri i sopranistkinje Čen Riz i Suzan Lanbajn, naveli su organizatori.

„Paklena komedija – ispovest serijskog ubice“ je plod zajedničke ideje reditelja predstave Michale Šturmingera, dirigenta Haselbeka i Malkoviča i govori o Džeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao „Ubica iz bečkih šuma“.

Unterveger je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer, a potom je u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor – Izveštaj krivca“ stekao slavu.

Sinoćno izvođenje „Paklene komedije“ deo je evropske turneje a glavni pokrovitelj događaja bio je grad Zaječar.

Podršku u realizaciji predstave pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kao i Eliskir Fondacija, kompanije Zepter i UNIQA osiguranje, a organizatori su zajedno ArtLInk festival, Pozorište Zaječar i Narodni muzej u Zaječaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari