Takmičarski program devetog festivala Teatar u jednom dejstvu otvorila je Nušićeva „Gospođa ministarka“ u izvođenju pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda i u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Publika je ovacijama pozdravila ansambl predvođen Goranom Jevtićem u naslovnoj ulozi, posebno nadahnutim na sceni na kojoj je nekada odigrao i svoju prvu predstavu.


Igrajući ženu koja gubi tlo pod nogama usled većih želja od mogućnosti, Jevtić predvodi svoje scenske saigrače, kolektivni lik u nijansama: ljudi sraslih sa društvenim očekivanjima (ujka Vasa maestralnog Vlastimira Velisavljevića), naivnih (razigrana Dara Uroša Jovčića), rezonera (Čeda Miloša Vlalukina), poslušnih (Anka Nemanje Oliverića), koristoljubivih manipulatora (Ninković u odmerenoj i preciznoj igri Viktora Savića) i mladog anarhiste (Raka u dinamičnoj izvedbi Katarine Marković), dečaka koji do kraja ostaje na sceni sam, kao upozorenje na to šta tiranija i lažni autoritet donose budućnosti jednog društva. Ansamblu „Boška Buhe“ ovo festivalsko izvođenje bilo je šezdeseto po redu, a dogodilo se upravo na godišnjicu premijere u matičnom pozorištu.

Publika i glumci su na razgovoru o odigranoj predstavi u „Foajeu“ Centra za kulturu Mladenovac dugo ostali zapitani nad problemima koje Nušićevo delo iz 1929. godine, sa jednakom aktuelnošću, postavlja i danas, osamdeset pet godina kasnije.

U okviru pratećeg programa festivala, mladi dramskog studija „Arlekino-burleska“ u produkciji Centra za kulturu Mladenovac, odigrali su juče Nušićevu „Ožalošćenu porodicu“, a druge festivalske večeri u takmičarskom programu je odigrana drama „Tektonika osećanja“, Erika Emauela Šmita, u prevodu i adaptaciji Dragane Bošković i režiji Andree Ade Lazić. Drama dobitnika nagrade Francuske akademije nauka za celokupno pozorišno delo do sada nije postavljana kod nas, a glumci Šabačkog pozorišta na scenu su doneli svežinu ideje traganja za sopstvom, istinom i samospoznajom u odnosu sa drugim bićem.

U nastavku pratećeg programa festivala, sutra u 11 časova, mlađu publiku očekuje predstava „Pepeljuga“ u adaptaciji i režiji Miodraga Milovanova, Pan teatra iz Beograda, a poslednjeg dana festivala u podne, Udruženje mladih za intelektualne usluge Mladenovac odigraće projekat „Žena“ u režiji Jasmine Čabrilo.

Večeras će od 18.30, u okviru pratećeg programa festivala, biti predstavljene Pozorišne novine Narodnog pozorišta u Beogradu u svetlu Branislava Nušića i njegovog delovanja, o čemu će govoriti Željko Hubač i Jelica Stevanović, urednici. Nakon toga, u 20 časova, u okviru takmičarskog programa, nastupa Narodno pozorište iz Beograda predstavom „Kod večite slavine“, Momčila Nastasijevića, u režiji Milana Neškovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari