Ovaj film sa Barbikom je bio zabranjen: Teška priča o anoreksiji i slavi iza koje stoji kultni reditelj 1Scena iz filma, foto: Screenshot youtube

Film reditelja Toda Hejnsa iz 1987. godine imao je u glavnoj ulozi Barbiku. Tačnije, animirao je nemoguće mršavu lutku da pokaže šta je dovelo do smrti čuvenu pevačicu Karen Karpenter. Film ima više zajedničkog nego što biste očekivali sa aktuelnim filmom Grete Gervig „Barbi„.

Film Grete Gerving „Barbi“, do pre dva dana je bio najiščekivaniji film godine.

Ipak, ovo nije prvi put da se Barbika pojavila u pobunjeničkoj ulozi.

Davne 1987. godine, Tod Hejns, kasnije reditelj savremenih klasika poput „Carol“, „Safe“ i „Daleko od raja“, koristi jeftiniju verziju popularne lutke za glavnu ulogu u filmu „Superstar: The Karen Carpenter Story“. Ipak film je godinama bio zabranjen.

Ovaj kultni film prati uspon i tragični pad pevačice Karen Karpenter i njenog bezbrižnog kalifornijskog muzičkog stila, koristeći smanjene lutke u stilu Barbike kako bi ilustrovao sve lošije stanje pevačice i anoreksiju koja je na kraju dovela do njene prerane smrti 1983. godine.

„Superstar: The Karen Carpenter Story“ je eksperimentalni kratki film iz 1987. godine. Film je zasnovan na stvarnoj priči o pevačici Karen Karpenter, članici slavnog muzičkog dua The Carpenters, koji je dominirao muzičkom scenom tokom 1970-ih godina.

Karen Karpenter je rođena 2. marta 1950. godine, i sa svojim bratom Ričardom Karpenterom, osnovala je bend The Carpenters.

Njihova muzika je bila prepoznatljiva po Kareninom toplom vokalu i melodičnim pop pesmama. Njihovi hitovi uključuju pesme kao što su „Close to You,“ „We’ve Only Just Begun,“ „Rainy Days and Mondays,“ i mnoge druge. The Carpenters su postali omiljeni kod publike i osvojili su brojne nagrade i priznanja za svoj rad.

Međutim, iza uspeha benda krije se i mračna strana.

Karen Karpenter je patila od anoreksije nervoze, što je postalo ozbiljan problem koji je uticao na njen fizički i emotivni zdravstveni stan.

Film „Superstar: The Karen Carpenter Story“ prikazuje Kareninu borbu sa anoreksijom i njenu postepenu propast, koristeći lutke u stilu Barbike da ilustruju njeno stanje. Lutke su simbolički korišćene kao način da se prikaže Kareninu mršavost i gubitak težine zbog bolesti.

Film je postao poznat i kontroverzan zbog svog jedinstvenog vizuelnog stila.

Korišćeni su drveni i kartonski rekviziti kako bi se stvorio animirani izgled, a priča je ispričana kroz neme scene sa minimalnim dijalogom.

Takođe, pesme The Carpenters su korišćene kao muzička podloga za film, dodajući emotivnu dubinu priči.

„Superstar: The Karen Carpenter Story“ nije dobro primljen od strane porodice Karpenter, koji su se protivili filmu zbog načina na koji je prikazana Karenina borba sa anoreksijom.

To je dovelo do pravne borbe oko autorskih prava i ograničenog prikazivanja filma u javnosti. Zbog ovih problema, film ste mogli da pogledate samo na nezvaničnim sajtovima, ali je od prošle godine dostupan na You Tube.

Karen Karpenter preminula je 4. februara 1983. godine, imala je samo 32 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari