Paviljon Litvanije i američki umetnik Artur Džafa pobednici 58. Bijenala 1Paviljon Litvanije Foto: EPA-EFE/ANDREA MEROLA

Američki umetnik Artur Džafa za svoj film „White Album“ posvećen pitanju rase dobitnik je Zlatnog lava na centralnoj izložbi „Da živite u zanimljivim vremenima“ 58. Bijenala umetnosti u Veneciji.

Isto priznanje u kategoriji nacionalnog predstavljanja pripalo je litvanskom paviljonu za impresivan rad pod naslovom Sun&Sea (Marina) sa veštačkom plažom i operskim performansom.

U ovom radu posmatrač s balkona gleda na artificijelnu plažu i ljude (performere) kako bezbrižno provode vreme u dokolici, sunčanju, te pevaju o svojim godišnjim odmorima i sitnim smetnjama u životu.

Ta ušećerena slika morskog ambijenta s šarenim peškirima, ležaljkama, suncobranima i ljudima u raznobojnim kupaćim kostimima, jasno je, maskira propadanje koje se odvija izvan pozornice i koje se tiče klimatskih promena.

Žiri Bijenala kojim je predsedavala Stefani Rozental iz Nemačke, na svečanoj ceremoniji dodele Zlatnog lava, pohvalio je paviljon Litvanije za „eksperimentalni duh i neočekivan pristup nacionalnom predstavljanju , a posebno način kritičkog prikaza uživanja i opuštenosti u današnjem vremenu.

Predstavnice paviljona Litvanije, umetnice Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte i Rugile Barzdziukaite i kustoskinja Luciu Pietroiusti, po uručenju venecijanskog priznanja izrazile su zadovoljstvo što je Žiri prepoznao poruku njihovog rada „o fragilnosti prirode i tankoj liniji između ljudskog tela i tela planete Zemlje“.

Specijalno priznanje dodeljeno je i belgijskom paviljonu za izložbu „Mondo Cane“ na kojoj su umetnici Jos de Gruyter i Harald Thys u prostoru ograđenom gvozdenim rešetkama postavili automatizovane lutke kao predstavnike različitih profesija i kategorija stanovništva i na taj način, prema oceni žirija, uz dozu humora, ponudili publici na uvid alternativan pogled na neprepoznate aspekte društvenih odnosa širom Evrope.

Srebrni lav za mladog, obećavajućeg umetnika dodeljen je na centralnoj izložbi Haris Epaminondi, poreklom sa Kipra, koja živi i radi u Berlinu, a specijalno priznanje pripalo je Teresi Margolles iz Meksika, koja se predstavila potresnim radom o nasilju nad devojkama i ženama u svojoj zemlji opterećenoj borbom narko-kartela.

Primivši priznanje Tereza Margoles je kazala da ga posvećuje ubijenim sunarodnicama, a posebno onima koje i danas rizikuju život jer se situacija u njenoj domovini ne menja nabolje.

Specijalno priznanje dobila je i nigerijska umetnica Otobong Nkanga, koja živi i radi u Antverpu, a predstavila se u Arsenalu skulpturom „Veins Aligned“ u formi zmije. Zlatni lav za životno delo dodeljen je američkom umetniku Džimiju Daramu, koji je svoju zahvalnost izrazio otpevavši kratku pesmu.

Na ovogodišnjem Bijenalu se predstavilo čak 90 nacionalnih paviljona, među kojima i Srbija sa izložbom „Povratak gubitka memorije“ Đorđa Ozbolta, ali i sve države nekadašnje zajedničke zemlje.

Za centralnu izložbu Bijenala umetnički direktor Ralf Rugof pozvao je 80 umetnika/ca iz celog sveta, među kojima je, kako je SEEcult. org prvi uočio, najviše američkih autora, a svega nekoliko iz Jugoistočne i Istočne Evrope.

Nakon trodnevnog vernisaža za novinare i dodele nagrada, 11. maja 58. Bijenale savremene umetnosti je svečano otvoreno i biće dostupno publici do 24. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari