Na prepunoj Letnjoj pozornici u Nišu preksinoć je otvoren 42. festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, „Filmski susreti“, na kojem se tokom šest večeri u zvaničnoj konkurenciji prikazuje devet filmova, od kojih šest premijerno. Festival je otvorio prošlogodišnji dobitnik niškog Gran prija Naisa, glumac Petar Kralj, a početak su obeležili već uobičajena dodela ključeva grada predsednici žirija, glumici Gorici Popović.

Na prepunoj Letnjoj pozornici u Nišu preksinoć je otvoren 42. festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, „Filmski susreti“, na kojem se tokom šest večeri u zvaničnoj konkurenciji prikazuje devet filmova, od kojih šest premijerno. Festival je otvorio prošlogodišnji dobitnik niškog Gran prija Naisa, glumac Petar Kralj, a početak su obeležili već uobičajena dodela ključeva grada predsednici žirija, glumici Gorici Popović.
Na svečanom otvaranju prikazan je samo jedan film, Belle Epoque (ili Poslednji valcer u Sarajevu), reditelja Nikole Stojanovića, koji je snimljen početkom devedesetih, pred sam rat na prostorima ex YU, pa potom sklonjen ali sačuvan, te ove godine završen, zbog čega se našao na festivalu. Ova, premijerno izvedena „dramatična komedija“ i govori o burnim vremenima, ali iz malo dalje prošlosti, one od 1910. do 1914. godine, pred sarajevski atentat i Prvi svetski rat. Publika je sinoć mogla da vidi dva filma, već nagrađivanu Klopku, reditelja Srdana Golubovića i Optimisti, u režiji Gorana Paskaljevića.
Žiri festivala – uz Goricu Popović, tu su i Dubravka Mijatović i Irfan Mensur – imaće, po rečima umetničke direktorke Festivala Snežane Nikšić, veoma težak zadatak da odabere najbolja glumačka ostvarenja u „veoma kvalitetnim filmovima“. U izboru će se, osim glumačkih rola u već prikazanim filmovima, naći i uloge u filmovima „Konji vrani 2“ Ljubiše Samardžića i „Agi i Ema“ Milutina Petrovića, koji se prikazuju večeras. Žiri i publika će sutra videti filmove „Odbačen“ Miloša Radivojevića i „Promeni me“ Milana Karadžića. U sredu su na programu „Hadersfild“ Ivana Živkovića i „Hamlet“ Aleksandra Rajkovića, dok je četvrtak rezervisan za dodelu glumačkih nagrada i gostujući film (mada su ga radili niški autori) „Crna zora“.
Zvaničnu nagradu za životno delo, koja nosi ime Pavla Vuisića, sutra uveče će biti uručena Miri Stupici, u skladu sa odlukom žirija sastavljenog od predhodnih dobitnika nagrade, Ružice Sokić, Petra Kralja i Nikole Simića. Biće dodeljene i Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Gran pri Naisa (novčani deo nagrade iznosi 170.000 dinara) i Nagrade za najbolju glavnu mušku i glavnu žensku ulogu, Car Konstantin i Carica Teodora (novčani iznos nagrada je po 120.000 dinara). Dodeliće se i Povelje za izuzetnu mušku i izuzetnu žensku ulogu (i po 100.000 dinara), Nagrade za mušku i žensku epizodnu ulogu (po 80.000 dinara) i Nagrada za debitantsku ulogu (takođe 80.000 dinara).
Iz godine u godinu sve je veći broj i nezvaničnih festivalskih priznanja. Nagradu Fripresci dobiće „najbolji glumac na Festivalu“ po mišljenju žirija filmskih kritičara Srbije, dok će Nagradu najboljem glumcu-producentu dodeliti srbijansko predstavništvo austrijskog Sinhro filma. Glumci koji dolaze na festival imaju običaj da kažu da su im, pak, najdraže nezvanične nagrade publike, koja glasa za glumce večeri i glumca Festivala. Prvi put će biti dodeljena neka vrsta priznanja za dužinu glumačkog entuzijazma, koje će dobiti vremešni, ali još aktivni glumac (i član Saveta festivala) Dušan Janićijević, sa 60 godina rada na filmu i sceni. Večeras će biti dodeljene i nagrade kompanije Novosti „Ona i on“, koju su dobili Jelisaveta – Seka Sablić i Nikola Simić, za uloge u seriji TV Pink „Ljubav, navika, panika“. Povodom 40-godišnjice njene dodele, kompanija Novosti je prošle subote uručila plakete „prijateljima“ Festivala i nagrade, među kojima su bili organizatori, sponzori i mediji (priznanje je uručeno i Danasu).
Glumci, filmski radnici, novinari i publika moći će da učestvuju i u veoma živom pratećem programu, koji predviđa prijeme, promocije knjiga, monografija i filmskih časopisa, izložbe fotografija, karaoke partije…. Posebno je zanimljiv dokumentarni program, koji obuhvata seriju „Žene na filmu“ (Anica Dobra, Ljiljana Blagojević i Neda Arnerić), dokumentarce „Sećate li se Ite Rine“ (povodom stogodišnjice rođenja velike glumice) i „Zabranjeni bez zabrane“ (film Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića o istoriji cenzure na domaćem filmu). Najmlađi će moći da posete Školu crtanog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari