"Pčelarenje" za čitanje u tišini 1

Od radosti do tuge, od razočaranosti do ushićenja, od lepote do ružnoće kao pčela, mirno i tiho pesnik Nenad Petrović vodi čitaoca kroz svoju zbirku pesama „Pčelarenje u tihom predelu“ u tišinu.

Brza i dinamična struktura pesama na prvo čitanje zbunjuje, zato što takva organizacija ne može da dovede čitaoca u spokoj, ali ipak tako radi zbirka „Pčelarenje u tihom predelu“.

Pesnik se ponaša ishitreno, ne skriva emocije. Vešto govori stvari koje krijemo duboko u sebi i ne stidi se kada zaplače nego to odlučno i napiše. Davno je poznato da kada se neko brani od nečega, on zapravo to i radi. Alkoholičari se najviše plaše alkohola i gade im se oni koji ga piju, samo u priči. U toj istoj priči oni koji su zapravo plašljivi i kukavice, što se kaže, ipak su veoma drčni. Mada, Nenad Petrović nema problema da u stihu jasno izrazi svoje radosti i jaku potištenost.

„Udahnem u sebe novu energiju; I izdahnem strah; Ponovo udahnem najviše što mogu; I izdahnem; Tako više puta; Talog straha izbačen je kroz dušnik i nos; Ostala je samo gola dečija sreća.“

Navedeni stihovi pesme „Strah“, opisuju ovaj kompleksan pojam u svega nekoliko stihova i pravih reči.

Zbirka pesama „Pčelarenje u tihom predelu“ najbolja je za čitanje u tišini, kada je čovek sam sa sobom. Onako zemišljeno, bez vetra, uz hujanje stabala i polen cveta kao pčela iz pesme u pesmu.

Nenad Petrović je grafički dizajner rođen 1983. godine. Objavljivao je svoje radove u „Gradskoj knjižnici“, „Mokar pas“, „Polja“, takođe kratke priče u „NIN-u“ i „Politici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari