Pečat detinjstva 1

Plesna predstava “Stranac” po motivima istoimenog Kamijevog romana a u koreografiji Miloša Isailovića biće premijerno izvedena 1. i 2. decembra na sceni UK “Vuk Karadžić”, saopšteno je na konferenciji za novinare.

 Komad nastao u produkciji Nacionalne fondacije za igru govori o detinjstvu i porodici.

– Nisam se vodio Kamijevim “Strancem”, već sam njegovu temu adaptirao u svoju priču. Vratio sam se u porodicu i u svoje detinjstvo, jer smatram da u ovom periodu dobijamo pečat koji nosimo celog života. Svi odgovori na to kakvi smo mi danas nalaze se u prošlosti. U predstavi ćete videti zašto sam ja stranac u odnosu na svet, ali i u odnosu na sebe – kazao je Miloš Isailović, dodajući da misli da će se svako pronaći u ovoj predstavi.

On ističe da će „telesno“ pokušati da ispriča priču o svemu što mu se događalo u detinjstvu, jer telo pamti sve ožiljke.

– Moje koreografije su živopisne. I mislim da se u njima priča može pročitati bez dodatnih objašnjenja – naglašava Isailović.

U predstavi je korišćena originalna muzika, čiji je autor Draško Adžić, sa kojim je Isailović već sarađivao na postavci “Izopačenih”. On dodaje da je prvo nastala koreografija, pa tek onda muzika, ali da su njih dvojica sličnih godina i da je u razgovoru sa Adžićem shvatio da dele sličnu priču iz detinjstva.

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung podsetila je da je NFI nastao kao mesto za edukaciju mladih igrača u saradnji Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale. Prva produkcija bila je “Prokleta avlija” u režiji Nebojše Bradića, a na muziku Zorana Erića. Aja Jung istakla je da drugi igrački projekat – komad “Stranac”, ima domaćeg koreografa i domaćeg kompozitora.

– Vreme je da mi kao Srbija istaknemo i neke od naših domaćih koreografa – naglasila je Jung dodajući da je Miloš Isailović u svojoj igračkoj karijeri sarađivao sa impozantnim koreografima, što je vidljivo i u rečniku ove predstave.

Ona je napomenula i da će uskoro biti otvoren konkurs Vip talenti za mlade koreografe, čiji će pobednik, po izboru žirija kojim predsedava slavni Vilijam Forsajt, biti deo programa 14. Beogradskog festivala igre. I Isailovićev “Stranac” učestvovaće u ovom konkursu.

Glumac i direktor UK “Vuk Karadžić” Svetislav Goncić podsetio je da ovo pozorište ima tradiciju koja je okrenuta i ka igri, a ne samo ka drami, te da je prostor ovog teatra nekada koristilo Pozorište na Terazijama zbog čega ima i tehničke kapacitete da primi igrače. On je istakao i da je deo ideje povratka igre na scenu “Vuka” bila predstava “Banović Strahinja”, koja je deo repertoara ovog pozorišta, ali i da ubuduće planiraju da nastave da se bave ovom vrstom scenskog izraza.

Dramaturg predstave “Stranac” je Ivana Ivković, a igraju: Dejan Kolarov, Nika Lilek, Jure Masten, Tamara Pjević, Takač Laček, Anja Morder Dorfer i Jane Milenković. Predstavu je realizovana zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda. Prodaja ulaznica počinje u ponedeljak, 7. novembra, na blagajni UK “Vuk Karadžić” i u Nacionalnoj fondaciji za igru, a po ceni od 700 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari