Pedagoški muzejFoto: Aleksandra Glavonjić/Danas

Izložba pod nazivom “U vojničkim čizmama” otvorena je u petak u galeriji Pedagoškog muzeja u Beogradu povodom proslave 127. rođendana ove ustanove.

Pored srpskih zastava, ordenja i medalja, posetioci imaju priliku da prvi put vide postavku ličnih predmeta Aleksandra Jarolimeka, učesnika oba Balkanska rata i Prvog svetskog rata.

Jarolimek je bio jedan od prvih oficira koji je 1918. ušao u oslobođenu prestonicu i primio “Stoletni venac”, poklon kojim su 1918. godine stanovnici oslobođenog Beograda darivali srpske oslobodioce.

Posetiocima se tim povodom obratila Dušanka Šterić koja je dala svoj doprinos dizajnom vitrina za otvaranje svečane izložbe.

“Želim da iskažem veliku zahvalnost Zadužbini porodice Jarolimek zahvaljujući kojoj večeras imamo priliku da prvi put vidimo predmete kao što je uniforma iz Prvog svetskog rata Aleksandra Jarolimeka, čoveka koji je voleo našu zemlju i pomagao školovanje naše dece,” objasnila je Šterić.

(FOTO) "Opanci bez kojih nas ne bi bilo": Kako je Pedagoški muzej proslavio 127. rođendan 1

Uvodni govor održao je Slobodan Vuksanović, direktor Pedagoškog muzeja.

“Čestitam 127. rođendan svima koji rade i koji su radili u Pedagoškom muzeju, a za tu priliku smo priredili izložbu o Prvom svetskom ratu. Ona se zove ‘U vojničkim čizmama’, ali na izloženim figurama možete videti i vojničke opanke u kojima su vojnici ratovali, a bez kojih nas danas ne bi ni bilo”, ocenio je Vuksanović.

(FOTO) "Opanci bez kojih nas ne bi bilo": Kako je Pedagoški muzej proslavio 127. rođendan 2

Foto: Aleksandra Glavonjić/DanasIzložba je otvorena izvedbom pesme “Tamo daleko”.

Na samom ulazu u izložbeni prostor, pažnju okupira nesvakidašnji lik dečaka Momčila Gavrića, najmlađeg srpskog ratnika koji je sa svega osam godina učestvovao 1914. godine u Cerskoj bici.

(FOTO) "Opanci bez kojih nas ne bi bilo": Kako je Pedagoški muzej proslavio 127. rođendan 3
Foto: Aleksandra Glavonjić/Danas

Izložba je organizovana u saradnji sa Vojnim muzejom, pa deo postavke čine i različite uniforme srpskih vojnika i oficira s početka 20. veka. Posetiocima se tim povodom obratio potpukovnik muzeja Milivoje Milisavljević.

“Meni je bila izuzetna čast što se Pedagoški muzej povodom ovog jubileja obratio Vojnom muzeju za pomoć prilikom organizacije ove današnje izložbe. Pohvalio bih i veliki rad i trud kustosa naših muzeja koji su napravili dobar koncept ove današnje izložbe”, rekao je on.

Milisavljević je izjavio kako svi treba da sarađujemo radi unapređenja naše zajedničke kulture, razvitka svesti o srpskom poreklu i našim precima koji su izvojevali velike pobede u Prvom svetskom ratu.

(FOTO) "Opanci bez kojih nas ne bi bilo": Kako je Pedagoški muzej proslavio 127. rođendan 4
Foto: Aleksandra Glavonjić/Danas

 

Čestitke zaposlenima muzeja i okupljenim posetiocima uputila je i Aleksandra Milovanović, viši kustos i pomoćnik direktora Pedagoškog muzeja koja je idejni tvorac i organizator izložbe.

Svečani deo događaja zatvoren je uz zvuke harmonike i stihove pesama “Kreće se lađa francuska” i “Marš na Drinu”, a posetioci su nakon obilaska izložbenog prostora zajedno sa organizatorima prošetali kroz stalnu postavku muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari