Pedeset priča iz života velike glumice 1Milena Dravić Foto: Stanislav Milojković

Iz štampe je upravo izašla monografija „Milena Dravić – više od umetnosti“ koju kragujevački Knjaževsko-srpski teatar objavljuje u ediciji „Joakimovi potomci“, koja je pripadajući deo presti`ne nagrade Statueta „Joakim Vujić“ ~iji je laureat Dravićeva bila 2013. godine.

Monografija, čiji je autor Tatjana Nježić, u prvom delu, na oko sto trideset strana, donosi više od pedeset priča, odnosno scena iz života velike dramske umetnice. U drugom delu, na više od stotinu strana, prenosi kazivanja Duška Kovačevića, Ljubomira Simovića, Radoslava Zelenovića, Puriše Đorđevića, Dejana Mijača, Jagoša Markovića, Milana Jelića, Gorana Paskaljevića, Dušana Makavejeva, Milana Vlajčića, Milene Zupančić i drugih staknutih dramskih umetnika i javnih ličnosti o Mileni Dravić. Raskošno ilustrovana monografija koja svojevrsno je svedočanstvo o umetnici koja je „svojim blistavim darom i rasko{nim opusom iznedrila vrhunce stvaralaštva na ovom prostoru.

– Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu. Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju žirija koji je Dravićevoj 2013. dodelio najznačajnije priznanje najstarijeg srpskog pozorišta – Statuetu „Joakim Vujić.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari